Johannes ten Cate

Rentmeester (fiscaal-jurist)

“Van meester in de rechtsgeleerdheid naar ondernemend rentmeester.”

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Mijn fiscaal-juridische achtergrond en bijbehorende werkervaring bleken perfect aan te sluiten bij mijn interesse in het rentmeesterschap. Zodoende heb ik deze verbredingsstap in kennis en kunde gezet en het avontuur bij LBP|SIGHT gestart. Momenteel houd ik me met name bezig met ontwikkelend landgoedbeheer. Dat brengt een grote diversiteit aan vraagstukken met zich mee. Niet alleen op fiscaal en juridisch gebied, maar ook maatschappelijk. Denk aan thema’s als stikstof, bodem, water, natuur en klimaat. Naast mijn functie bij LBP|SIGHT heb ik mijn eigen onderneming en kom ik uiteraard graag in de natuur.”

Waarom doe je dat zo graag?

“Als echt buitenmens heb ik veel affiniteit met landgoederen. Naast groene vingers heb ik ook mechanisch inzicht en ben ik technisch aangelegd. Kwaliteiten die – naast mijn kennis – goed passen bij de rol van rentmeester. De kracht van LBP|SIGHT vind ik de enorme hoeveelheid kennis onder één dak. Niet alleen in de rentmeesterij, maar ook op het gebied van bouw, ruimte en milieu. We zijn een platte organisatie met korte lijnen en een gezonde combinatie tussen jonge professionals en vakmensen met jarenlange ervaring. Dat zorgt voor goede kennisdeling.”

Hoe ga je te werk?

“Anticiperend, verbindend positief en gedreven: zo omschrijven anderen mij. Als rentmeester verbind ik graag verschillende partijen, zoals agrariërs, overheden, landgoedeigenaren en andere belanghebbenden in een gebied. Daarnaast ben ik doelgericht en zie ik veel kansen. Dat is belangrijk bij het adviseren van landgoederen; je moet vooruitkijken en de ontwikkelingen in de gaten houden om beleid op lange termijn te kunnen vormen. Zonder daarbij eeuwenoude tradities uit het oog te verliezen.”

Johannes ten Cate

Johannes ten Cate

Vakgebieden (1)