23 januari 2023

BIMlink User Event: huidige en toekomstige stappen in gebouwontwerp

Op donderdag 19 januari 2023 organiseerde BIMlink zijn eerste gebruikersevenement. Sierd Tilma, adviseur brandveiligheid en bouwfysica, sprak hier samen met Jeroen Coenders, oprichter en CEO/CTO van Packhunt.io. Ze vertelden bezoekers over het gebruik van BIMlink tijdens de ontwerpfase van gebouwen. Hoe gebeurt dat nu? En waar willen we naartoe? Sierd: “We willen bouwfysische kennis in een vroeg stadium beschikbaar maken in het ontwerpproces.”

Adviseren op basis van BIM-modellen

BIMlink is een online gebouwdossier voor het opslaan en beheren van informatie. Het wordt gebruikt voor elke fase van het ontwikkelen, ontwerpen, realiseren en beheren van gebouwen. Sierd: “Een BIM-model is een belangrijke gedeelde informatiebron voor architecten, aannemers, ontwikkelaars, installateurs en andere partijen in de bouwkolom. Als bouwfysisch adviseur zijn we het gewend om gebouwen te toetsen aan de hand van 2D-tekeningen. Inmiddels doen we dat steeds vaker aan de hand van BIM-modellen. We analyseren de modellen en voegen opmerkingen toe via BIMlink/BIMcollab. De volgende stap is om te focussen op de geometrie, en de modellen te gebruiken voor analyse en verder parametrisch ontwerpen.”

BIMlink User Event

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Informatie beschikbaar stellen

Hoe zorg je dat bouwfysische kennis, analyses en adviezen vervolgens ook beschikbaar en bruikbaar worden voor de opdrachtgever, bijvoorbeeld een architect? Sierd: “Daar komen gelukkig steeds meer oplossingen voor. Als bouwfysisch adviseur zetten we onze kennis en ervaring om in logica via Grasshopper – een visuele programmeertaal en -omgeving binnen de Rhino CAD-applicatie. Packhunt.io heeft een plug-in gemaakt die de informatie, via de API van BIMlink, kan ophalen naar hun platform. Daarop kunnen wij de logica koppelen en beschikbaar maken met een user interface voor opdrachtgevers. Op die manier kunnen we onze kennis en adviezen steeds vaker in een vroeg stadium koppelen aan een gebouw.”

Medewerkers (1)

Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid