19 april 2023

Lokale normen voor geluid, schaduw en externe veiligheid bij windparken

Op 12 april 2023 deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak over de windparken Delfzijl en Karolinapolder. De langverwachte uitspraak is een omslagpunt: het is de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak lokale normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid van windparken beoordeelt. Wat betekent dit voor de toekomst? Hans Geleijns, senior adviseur milieu en ruimtelijke ordening: “Er worden nieuwe landelijke normen opgesteld, maar daar hoeft dus niet op gewacht te worden.”

Windpark Karolinapolder

Bij windpark Karolinapolder gaat het om de bouw van vier nieuwe windturbines, die de bestaande vier oude windturbines gaan vervangen. Voor dit project verzorgde LBP|SIGHT – naast de vergunningsaanvragen – het onderzoek naar nieuwe lokale normen op het gebied van geluid en slagschaduw van de turbines. Daarbij werd gekeken naar locatie-specifieke normering, zodat een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en op de situatie toegesneden motivering voor de besluitvorming door het bevoegd gezag kon worden opgesteld.

Ervaringen met het reken- en meetvoorschrift windturbines

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Oog op de toekomst

Wat laten de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak zien? Hans Geleijns, al sinds 1993 betrokken bij wind-op-landprojecten, zegt: “Veel windparken zitten op dit moment vast als het gaat om vergunningsprocedures. Dat komt door de eerdere Nevele-arrest-uitspraken, waarbij de landelijke normen buitenspel gezet zijn en er met de ontwikkeling van nieuwe windparkprojecten wordt gewacht op de nieuwe normen. De ontwikkeling van windenergie, een cruciaal onderdeel voor het behalen van de doelstellingen in de energietransitie, stagneert hierdoor. Met de klimaatopgave en het Energieakkoord in het achterhoofd moeten we dus juist inzetten op duurzame energie zoals zonne- en windenergie. De recente uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak laten zien dat het wel mogelijk is om een actuele en deugdelijke motivering op te stellen, op basis waarvan een windpark vergund kan worden. Zo’n motivering staat op zichzelf en is toegesneden op de desbetreffende situatie. Hiermee nemen we ook een voorschot op de ruimte die de Omgevingswet vanaf 1 januari 2024 biedt voor lokale normstelling. Binnen de Omgevingswet krijgen gemeenten immers ook meer vrijheid om eigen normen op te stellen.”

Advies over geluid en slagschaduw windturbines

Als onafhankelijk advies- en ingenieursbureau voert LBP|SIGHT onderzoek uit op het gebied van ruimtelijke ordening en milieueffecten, zoals geluid en slagschaduw van windturbines. Vanuit deze deskundigheid helpen we windparken – die op dit moment op normen wachten – aan ‘maatwerknormen’. Meer weten? Neem contact op met ons team wind- en zonne-energie.

Medewerkers (1)

Adviseur Hans Geleijns
Hans
Geleijns
Adviseur milieu en ruimtelijke ordening, vennoot