12 maart 2024

NVR-tweedaagse 2024: van voedselbossen tot participatie en emoties

Op 7 en 8 maart verzamelden bijna 180 van de ruim 500 NVR-rentmeesters in ons land zich in Veenendaal, voor de NVR-cursustweedaagse. Rentmeester en taxateur Annelies Wind is – als lid en voorzitter van de NVR-opleidingscommissie – al zes jaar betrokken bij de organisatie van de cursustweedaagse. “We proberen zoveel mogelijk cursussen aan te bieden die nergens anders worden gegeven.”

Net als voorgaande jaren stelde de opleidingscommissie weer een gevarieerd programma samen. Annelies vertelt: “Elk jaar bekijken we – op basis van eigen ontwikkelingen die we zien in het werkveld én de evaluatie van voorgaand jaar – welke onderwerpen terug moeten komen in het programma. De kracht van de tweedaagse zit hem in het feit dat we cursussen aanbieden die specifiek gericht zijn op rentmeesters, en die dus vaak nergens anders worden gegeven. Neem de cursus over voedselbossen door Frank Gorter. Normaal gesproken leer je in dit soort cursussen hoe je bijvoorbeeld zelf een voedselbos ontwerpt. Onze cursus ging in op de financiële component: welke bedrijfsmodellen zijn er en hoe rendabel is een voedselbos eigenlijk?”

Participatietrajecten

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Van aansprakelijkheid tot participatie en ‘ik-cursussen’

Veel van de cursussen sluiten aan bij actuele onderwerpen, vertelt Annelies. “Zo stond dit jaar voor het eerst de cursus ‘Aansprakelijkheid voor register-taxateurs’ op het programma. Onno Tacoma stond stil bij een aantal tuchtrechtelijke en civielrechtelijke procedures en uitspraken. Ook waren er cursussen over participatie. Onder de nieuwe Omgevingswet heeft men te maken met participatieverplichtingen. Wat moet je als landgoedeigenaar of gemeente wel of niet doen als het gaat om participatie? En welke opties heb je?

Ook was er dit jaar aandacht voor soft skills, bijvoorbeeld in de ‘ik-cursus’ ‘Omgaan met emoties; gespreksvaardigheden’. Annelies: “Rentmeesters voeren regelmatig gesprekken met “boeren, burgers en buitenlui”, over soms lastige onderwerpen. Samen met een trainingsacteur gingen ze aan de slag met emoties herkennen, communicatie en empathisch luisteren. Mooi om te horen hoe we een veilige omgeving wisten te creëren tijdens de cursus, waarin deelnemers zich kwetsbaar durfden op te stellen.”

Cursus ‘Duurzame voorwaarden bij pacht en erfpacht’

Naast Annelies waren ook LBP|SIGHT-rentmeesters Paul Kindt, Arend Dijkstra, Johannes ten Cate en Emma van Dun aanwezig tijdens de NVR-tweedaagse. Rentmeesters Jolan Knol en Michiel de Koe gaven een workshop over duurzame pacht. Zij deelden de nieuwste ontwikkelingen en lieten aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden zien hoe je vorm geeft aan een pachtuitgifte met duurzame voorwaarden.

Annelies kijkt met een goed gevoel terug op de NVR-tweedaagse: “Je merkt aan de hoeveelheid inschrijvingen dat het event gewaardeerd wordt. Ik vind het belangrijk dat we rentmeesters blijven bijscholen op uiteenlopende onderwerpen, zodat we voorop blijven lopen in ons vakgebied.”

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Annelies Wind
Annelies
Wind
Rentmeester / taxateur