24 oktober 2023

Padelgeluid: van wet- en regelgeving tot goede communicatie

Het is de snelst groeiende sport van Nederland en in bijna elke gemeente zijn één of meer banen te vinden. Inderdaad, we hebben het over padel. De populariteit van padel brengt uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van geluidhinder bij omwonenden van padelbanen. Dat geldt bij de aanleg van nieuwe padellocaties in woonwijken, maar ook bij woningbouw in de buurt van padelbanen. Welke wet- en -regelgeving voor het aspect geluid geldt er voor padelbanen? En waar moeten projectontwikkelaars en gemeentes rekening mee houden? Fabian Wieland, adviseur geluid en trillingen, legt uit.

Handreiking Padel en Geluid 2023

Padel is een relatief nieuwe sport in ons land. Daarom werd het in eerste instantie qua ruimtelijke inpassing ten onrechte vergeleken met tennis. Bij tennis mogen banen in een gemengd gebied vanaf circa 30 meter van nieuwe woningen worden aangelegd. Fabian: “Als het gaat om geluidoverlast is padel echter hinderlijker dan tennis. Het geluid van de bal tegen de glazen wanden, op de rackets, het hogere aantal balcontacten en het stemgeluid van spelers zorgen voor veel piekgeluiden.”

In januari 2023 werd daarom de nieuwe Handreiking Padel en Geluid geïntroduceerd, ter vervanging van de handreiking uit november 2022. Fabian: “Dit document zorgt voor meer duidelijkheid over nieuwe padelbanen nabij geluidgevoelige functies. De nieuwe handreiking is een verduidelijking van het toetsingskader. Zo geeft het document uitgangspunten om te gebruiken voor akoestisch onderzoek en biedt het consensus over het bronvermogen van een geoefende padelspeler. Dat is met diverse metingen vastgesteld op 91 dB(A). Voor de aanleg van twee padelbanen tot een afstand van circa 100 meter van woningen zijn geluidafschermende voorzieningen vrijwel zeker noodzakelijk om een akoestisch inpasbare situatie te krijgen. Dit betekent overigens niet dat er geen hinder meer kan optreden bij omwonenden.”

Padelgeluid

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Maatwerk is altijd mogelijk

Volgens Fabian moeten gemeentes zich wel realiseren dat het hier gaat om een handreiking en niet om normen “Veel gemeentes en omgevingsdiensten leggen de gehanteerde uitgangspunten uit de Handreiking Padel en Geluid op als uitgangspunten in akoestische onderzoeken. Het is echter belangrijk om te beseffen dat elke padellocatie uniek is en dat er overal andere omgevingsfactoren meespelen. Als een situatie afwijkt van hetgeen staat opgenomen in de Handreiking, moet er altijd een mogelijkheid zijn voor maatwerk.”

Wet ruimtelijke ordening of Activiteitenbesluit?

Het toetsen van padelbanen gebeurt aan de hand van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en/óf het Activiteitenbesluit. Fabian: “Als een padellocatie niet bestemd is voor de functie ‘sport’ moet je toetsen aan de Wro. Dat betekent dat je alle activiteiten op de locatie moet onderzoeken; het geluid van padelbanen, maar ook stemgeluid van spelers, geluid van de bijbehorende kantine, eventuele bijbehorende tennisbanen, installatiegeluid, et cetera. Als er géén ruimtelijke afweging nodig is, moet je nu nog toetsen aan de normen uit het Activiteitenbesluit en vanaf 1 januari 2024 aan het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). En bij toetsing aan het Activiteitenbesluit hoef je alleen naar het daadwerkelijke gemiddelde padelgeluid te kijken (pieken van sportactiviteiten zijn uitgesloten).”

Rekening houden met piekgeluiden

Een opvallend verschil dus; bij een ruimtelijke afweging moeten de maximale geluidniveaus voor sportactiviteiten wél worden beschouwd, bij toetsing aan het Activiteitenbesluit niet. Fabian pleit ervoor om geluid bij padelbanen altijd met een brede blik te bekijken. “Je kunt bijvoorbeeld het stemgeluid van spelers niet links laten liggen. Het zijn juist mede dit soort piekgeluiden tijdens het spel die hinder veroorzaken voor omwonenden. Mijn advies aan gemeentes is daarom dat zij altijd stemgeluid en andere maximale geluidniveaus meenemen in hun beoordeling, ook als alleen getoetst hoeft te worden aan het Activiteitenbesluit. Met het oog op de aankomende Omgevingswet kunnen gemeentes het beste nu al aandacht besteden aan padelgeluid in hun omgevingsplan.”

Het belang van goede communicatie

Zijn er – met al deze regels – in de toekomst überhaupt nog mogelijkheden voor padellocaties in woonwijken? Fabian denkt van wel. “De eerste stap is de vraag of men wel de meest geschikte locatie binnen het terrein van de vereniging heeft geselecteerd voor de beoogde padelbanen. Maar we zullen ook moeten kijken naar aanvullende maatregelen. Zo wordt er nu al onderzoek gedaan naar geluidreducerende padelrackets. En naar mogelijkheden voor akoestische panelen op de hekken rondom padelbanen. Het belangrijkste is dat je goed blijft communiceren met omwonenden en andere betrokkenen. Initiatiefnemers die een nieuwe padelbaan willen aanleggen moeten de buurt hierbij betrekken. En ben je een projectontwikkelaar die in de buurt van een padelbaan woningen gaat bouwen? Ga vooral eens langs om te overleggen. Wederzijds begrip is de eerste stap.”

LBP|SIGHT voert berekeningen van padelgeluid uit voor onder andere projectontwikkelaars voor woningbouw en nieuwe padellocaties, en adviseert over de geldende wet- en regelgeving. Neem voor meer informatie over padelgeluid contact op met Fabian Wieland.

Vakgebieden (1)

Medewerkers (1)

Adviseur Fabian Wieland
Fabian
Wieland
Adviseur geluid en trillingen