8 april 2024

LBP|SIGHT lanceert tool voor stikstof-risicobeoordeling

Wil je nagaan of de stikstofemissie van een bouwproject een risico vormt voor nabijgelegen Natura 2000-gebieden? Dat kan vanaf nu met de gratis online stikstof-risicobeoordelingstool van LBP|SIGHT. De oplossing wordt aangeboden via Packhunt Marketplace, het platform van Packhunt voor het delen van digitale kennis en tools door bedrijven in de bouwsector.

Sierd Tilma, adviseur brandveiligheid en ontwikkelaar, en Dirk-Jan Simons, adviseur duurzaamheid en milieu, vertellen waarom we de tool ontwikkelden.

Stikstofrisicobeoordelingstool LBP|SIGHT

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Wet- en regelgeving

Dirk-Jan: “Sinds 2015 is er in ons land sprake van specifieke regelgeving om de stikstofuitstoot van onder andere bouwprojecten terug te dringen. Dat doen we om Natura 2000-gebieden te beschermen. De regelgeving betekent onder meer dat er vergunningen nodig kunnen zijn voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden, én dat die niet altijd verleend kunnen worden. Deze vergunningaanvraag kan zorgen voor vertraging in bouwprojecten.”

Snel inzicht in stikstofemissie

Om bedrijven inzicht te geven in de situatie rondom hun stikstofuitstoot, ontwikkelden we een oplossing voor de risicobeoordeling van stikstofuitstoot. Dirk-Jan: “Voor een eventuele vergunning moeten bedrijven onderzoeken of hun stikstofemissies zorgen voor een toename van stikstofdepositie in nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald of een vergunning nodig is. Met onze tool zie je in een oogopslag of de stikstofemissie van je bouwproject een risico kan vormen.”

Mogelijke uitkomsten

Globaal zijn er twee uitkomsten van de risicobeoordeling mogelijk. Sierd: “De conclusie kan zijn dat er geen risico verwacht wordt, bijvoorbeeld omdat een project op voldoende afstand van een Natura 2000-gebied ligt. Of er wordt wel een risico verwacht door de stikstof die tijdens het bouwproject wordt uitgestoten. In zo’n geval adviseren wij vroegtijdig te onderzoeken hoe het bouwplan en de daarbij behorende uitstoot passen in de omgeving en welke maatregelen eventueel noodzakelijk zijn.”

De tool geeft daarnaast de volgende informatie:

  • afstand tot het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied
  • informatie over het desbetreffende Natura 2000-gebied
  • de omvang van het risico op stikstofdepositie in het Natura 2000-gebied

Vakgebieden (1)

Medewerkers (2)

Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Dirk-Jan Simons
Dirk-Jan
Simons
Adviseur duurzaamheid en milieu, directie, vennoot