Begraafplaats Kovelswade, Utrecht

Van kille galm naar akoestisch comfortabele ruimte

Recent werd de aula van begraafplaats Kovelswade in Utrecht – een rijksmonument uit 1901 – gerenoveerd. LBP|SIGHT werd ingeschakeld voor advies over de akoestiek in deze bijzondere koepelvormige aula. Adviseurs bouwakoestiek Tim Bijsterbosch en Michiel Verrips vertellen over dit project.

Een van de akoestische uitdagingen bleek de terrazzovloer in de aula. Tim: “Hier lag eerst tapijt overheen. De akoestiek in de ruimte was toen al heel slecht, met een nagalm van vier seconden. Onze opdrachtgever wilde het tapijt verwijderen, zodat de mooie vloer tevoorschijn kwam. Maar dit zou de akoestiek waarschijnlijk nog slechter maken. Daarom werden wij ingeschakeld om te adviseren over de juiste akoestische maatregelen.”

Aula begraafplaats Kovelswade © Het Groene Kabinet

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Samenwerking met interieurarchitect

Om advies te kunnen geven, werkten Tim en Michiel nauw samen met interieurarchitect Malou ter Horst van Het Groene Kabinet. Tim: “Malou had veel creatieve ideeën voor de ruimte. Bijvoorbeeld het ophangen van objecten in de koepel van de aula. Wij hebben deze ideeën vanuit akoestisch oogpunt mee vormgegeven. Zo berekenden we wat er in het ontwerp nodig was qua absorberende materialen en oppervlakte om het gewenste akoestische resultaat te bereiken.”

Aula begraafplaats Kovelswade © Het Groene Kabinet

Esthetiek en akoestiek verenigen

Uiteindelijk zijn er vier belangrijke akoestische maatregelen genomen, die esthetisch ook nog eens erg fraai uitpakten en de ruimte een chique uitstraling geven. Tim: “Om te beginnen hebben we geadviseerd voldoende absorptie aan de wanden toe te voegen. Dit is erg goed uitgevoerd door een smockwerk van Hollands wolvilt op een plooiende manier tegen de wanden te bevestigen. Ook hebben we geadviseerd bepaalde stoelen – met een zekere geluidabsorptie – aan te schaffen. Daarnaast zijn er in de nissen van de aula speciale bankjes gecreëerd. Deze bestaan uit houten latjes met daartussen open ruimten. Aan de achterkant van deze banken is een dikke laag isolatiemateriaal – gemaakt van oude jeans – bevestigd. De maatregel met de meeste akoestische invloed is de ‘akoestische lichtmobile’ met bijzondere vormen, die de ruimte ook mooi verlicht.”

Aula begraafplaats Kovelswade © Het Groene Kabinet

Positieve reacties

Dat de akoestiek in de aula van een begraafplaats goed moet zijn, is vanzelfsprekend. Michiel: “Er worden uitvaartplechtigheden gehouden, waardoor je voor veel verschillende toepassingen een goede akoestiek moet creëren. Zo wordt er piano gespeeld, zijn er toespraken van een geestelijke of nabestaande en hangen er ook boxen waarop muziek kan worden afgespeeld.”

Tim: “Vóór de renovatie was de akoestiek in de aula niet goed. Het is immers een grote stenen ruimte met een grote koepel bovenin. Er waren veel nadelige reflecties vanuit de koepel. Het galmde in de ruimte en het geluid werd bovendien naar het midden gecentreerd. Met de nieuwe inrichting is er sprake van een prettige akoestiek.”

Tanja Medema, Bedrijfsleider Begraafplaatsen bij Gemeente Utrecht: “De eerste reacties van gebruikers zijn heel positief. De ruimte straalt niet alleen sfeer en huiselijkheid uit, de hinderlijke galm is ook verdwenen. Kortom, de ‘kilheid’ heeft plaatsgemaakt voor een warme, zachte omgeving. Dat merken de medewerkers, bezoekers en ook andere partijen. Zo is er een professioneel kamerkoor dat al jaren in een van de vleugels repeteerde, maar nu voor de koepelruimte kiest vanwege de goede akoestiek. ”

Aula begraafplaats Kovelswade © Het Groene Kabinet

Over Begraafplaats Kovelswade

Begraafplaats Kovelswade is een rijksmonument uit 1901. De begraafplaats kenmerkt zich door rechte lanen, cirkels en oude bomen. Er is een condoleanceruimte en een bijzondere koepelvormige aula die plaats biedt aan 50 zitplaatsen en 40 staplaatsen.

Betrokken partijen

Vakgebieden (1)

Medewerkers (2)

Adviseur Tim Bijsterbosch
Tim
Bijsterbosch
Adviseur bouwakoestiek
Adviseur Michiel Verrips
Michiel
Verrips
Adviseur bouwakoestiek