2013 – 2019

Fenix I Katendrecht, Rotterdam

Nieuwe loftappartementen op de Fenixloods

Met bijna 45.000 m2 is op Katendrecht in Rotterdam één van de grootste bouwprojecten in Nederland verrezen: 212 nieuwe loftappartementen op de bestaande Fenixloods die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Wij zijn hierbij betrokken als specialist op de gebieden bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.

De voormalige loods biedt nu ruimte aan een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Een deel van de bestaande loods is getransformeerd tot een cultuurcluster met bekende culturele initiatieven als Conny Janssen Danst, Codarts en Circus Rotjeknor. In Nederland is dit een uniek concept.

ONZE INBRENG

Wij zijn vanaf 2013 betrokken bij dit prestigieuze project als specialist op de gebieden bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Vervolgens hebben we in de gehele ontwerpfase, de bouwvoorbereiding en realisatie geadviseerd op het gebied van:

  • bouwfysica: zoals daglicht, koudebruggen
  • akoestiek: zoals geluidisolatie tussen de ruimten en functies, geluidwerende voorzieningen gevel
  • brandveiligheid: zoals brandcompartimentering, vluchtwegen, brandbeveiligingsinstallaties

De start van de oplevering van de eerste woningen en commerciële ruimtes was in mei 2019. Uiteindelijk is Fenix I als geheel opgeleverd in december 2019.

Fenix I Katendrecht, Rotterdam - ©Ossip

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

HISTORISCHE WAARDE

De Fenixloodsen zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn fors. Eind WOII zijn gedeeltes van de kade vernield en heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de resterende loodsen aan weerszijde van het huidige Fenixplein de naam Fenix I en Fenix II gekregen. In de jaren ’80 zijn de loodsen in onbruik geraakt. Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Het groeide de afgelopen jaren uit van een achterstandsgebied naar een hippe plek en gewilde wijk met vele culinaire, creatieve en culturele ondernemingen.

ONTWIKKELFASE

Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de Fenix I loods. Na onderzoek van de rondom gelegen bouwvolumes aan de Rijnhaven is in overleg met de Dienst Stadontwikkeling besloten om een nieuw volume bovenop de loods toe te voegen. Mei architects and planners heeft in 2013 de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix I in Katendrecht.

Unieke herbestemming

  • Karakteristieke constructie van voormalige opslagloodsen voor cacao, met een grote culturele en historische waarde
  • Toevoegen van nieuwbouw door middel van ‘optopping’ met eigentijdse architectuur en materiaalgebruik
  • Direct aan het water en met een gunstige ligging ten opzichte van centrum
Fenix I Katendrecht, Rotterdam - ©Ossip

MEDIA-AANDACHT

In de media is veel aandacht over Fenix I. Zo wordt er onder andere over indrukwekkende kengetallen geschreven zoals 1.600 ton staal, 500 grondverdringende buispalen en circa 12.000 m3. betonbouw. Lees hier meer in het artikel van BouwBeurs.

Daarnaast heeft Mei architects and planners begin maart 2019 de ‘Architectural Review Future Project’ gewonnen op de MIPIM in Cannes met Fenix I. Lees het persbericht ‘Fenix I wint in Cannes’.

In het artikel van Bouwwereld vertelt onze adviseur Emiel van Wassenaar over onze bijdrage met betrekking tot de brandveiligheid.

‘Plafond en Wand’ heeft in oktober 2019 (nr. 3) aandacht besteed aan Fenixloods 1 – Internationale prijswinnaar.

Fenix I heeft tweemaal de Rotterdam Architectuurprijs 2019 gewonnen. Zowel de vakjury als het publiek verkozen Fenix I als beste gebouw van Rotterdam.

Over Fenix I Katendrecht, Rotterdam

Adviseurs (2)

Adviseur Emiel van Wassenaar
Emiel
van Wassenaar
Adviseur brandveiligheid, vennoot
Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid