2016 – 2023

Woontorens Adagio en Bolero – Sonate, Den Haag

Extra aandacht voor brandveiligheid en geluidbelasting

Woontorens Adagio en Bolero: twee hoogbouwprojecten waarvoor brandveiligheid een extra relevant thema is én waarbij we het brandveiligheidsvraagstuk integraal hebben benaderd. De locatie is hooggeluidbelast, en ligt in het Spuikwartier.

De woontorens Adagio en Bolero liggen in hartje Den Haag, om de hoek van cultuurhuis Amare – een ander project waar we vanuit LBP|SIGHT nauw bij betrokken waren – en zijn onderdeel van project Sonate. Voor beide woontorens hebben we geadviseerd op het gebied van bouwakoestiek, bouwfysica en brandveiligheid. Emiel van Wassenaar, adviseur brandveiligheid en bouwfysica, licht de meest bijzondere aspecten van de projecten uit.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

De torens Bolero en Adagio bieden onderdak aan honderden woningen en verschillende bedrijfsruimtes.

Woontoren Adagio – zo’n 93 meter hoog – bestaat uit 23.700 m2 bruto-vloeroppervlakte aan wonen, in de vorm van 268 twee-, drie- en vierkamerappartementen. Daarnaast is er 1.215 m2 bruto-vloeroppervlakte aan commerciële ruimtes te vinden. Het project is begin september 2023 opgeleverd.

Woontoren Bolero – zo’n 85 meter hoog – is met 18.210 m2 bruto-vloeroppervlakte voor wonen en 285 m2 bruto-vloeroppervlakte voor commerciële ruimtes wat kleiner qua omvang. Deze woontoren heeft 188 twee-, drie- en vierkamerappartementen. Dit project is in september 2022 afgerond.

Beide keren schakelde Boele & van Eesteren ons na de contractvorming in voor advies over brandveiligheid, bouwakoestiek en bouwfysica.

Hooggeluidbelaste locatie

Emiel van Wassenaar: “Bij de start van beide projecten waren we onderdeel van het ontwerpteam. We hielpen mee bij het uitwerken van het ontwerp op de vakgebieden brandveiligheid, bouwakoestiek en bouwfysica, en bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Extra aandachtspunt voor dit project is dat de woontorens op een hooggeluidbelaste locatie liggen. In de onderste lagen van het gebouw zijn daarom speciale voorzieningen opgenomen om te kunnen voldoen aan het geluidbeleid.”

Brandveiligheid van de gevel

Omdat er sprake is van hoogbouw was er ook extra aandacht voor de brandveiligheid. Emiel: “In overleg met de veiligheidsregio Haaglanden kwamen we al snel tot ontwerpen waarin alle partijen zich konden vinden. In beide gebouwen bevinden zich een grote hoeveelheid brandveiligheidsinstallaties, die we ­– in samenwerking met de architect en installatieadviseur – hebben uitgewerkt in het ontwerp. Ook de brandveiligheid van de gevels was vanuit de veiligheidsregio Haaglanden een belangrijk aandachtspunt. In nauw overleg met de aannemer en leverancier is daarom robuuste en veilige ontwerpen voor de prefab gevel gecreëerd, waarmee we op voorhand al akkoord kregen op het voldoen aan de brandveiligheidseisen.”

Integraal brandveiligheidsconcept

Ook na de vergunningverlening en de start van de bouw zijn we betrokken gebleven bij de projecten, aldus Emiel. “We vervullen een ondersteunende rol voor de uitvoerende partijen, en staan klaar om in te springen of te adviseren bij vragen. Ook zijn we betrokken bij de ondergrondse parkeergarages onder Sonate en cultuurhuis Amare (voorheen onderwijs- en cultuurcomplex OCC). We werken aan een integraal brandveiligheidsconcept, in opdracht van de gemeente Den Haag. Vanwege onze adviesrol bij de projecten Amare, Sonate en het Spuikwartier in het algemeen, zijn we op de hoogte van alle brandveiligheidsconcepten. Zo kunnen we het brandveiligheidsvraagstuk integraal benaderen.”

Over het Spuikwartier, Den Haag

Het Spuikwartier, gelegen in het centrum van Den Haag, zit midden in een flinke make-over. Amare vormt het culturele centrum van het gebied, met daaromheen drie hoge torens: Adagio (circa 90 meter hoog), Bolero en Cantate – het plan voor deze derde woontoren wordt in een later stadium verder uitgewerkt.

Ook de drie parkeergarages onder het Spuikwartier – de Stadhuisgarage, Turfmarktgarage en Spuigarage (onder Amare) – zijn of worden nog opgeknapt. LBP|SIGHT was en is nauw betrokken als adviseur bij de projecten Amare, Adagio, Bolero en de drie parkeergarages.

Meer informatie over Sonate

**Een samenwerking tussen Reggeborgh VastgoedVolkerWesselsDelta Development Group

Beelden: Boele & van Eesteren 

Medewerkers (3)

Adviseur Emiel van Wassenaar
Emiel
van Wassenaar
Adviseur brandveiligheid en bouwfysica, vennoot
Adviseur Rob Dekkers
Rob
Dekkers
Adviseur bouwakoestiek
Adviseur Gérard van Oosteren
Gérard
van Oosteren
Adviseur brandveiligheid