2015 – 2021

RACC en RTM Stage, Rotterdam Ahoy

Advies over akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid

In 2020 openden de deuren van de grootste theaterzaal van Nederland: de RTM Stage in Rotterdam Ahoy. De multifunctionele muziek- en theaterzaal biedt plek aan duizenden bezoekers en is zowel architectonisch als bouwkundig een ware blikvanger. Wij adviseerden over de akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid vanaf de start van het project in 2015. Niet alleen voor de RTM Stage, maar ook voor het bijbehorende Congres Centrum (RACC).

Uitbreiding van bestaande Ahoy-complex

Een nieuw, bruisend stadscentrum creëren voor Rotterdam Zuid. Dat is het doel van het project gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, waarvan de RTM Stage en het RACC het grootste deelproject vormen. Dit combinatiegebouw van muziekhal en congrescentrum vormt een uitbreiding op het bestaande Ahoy-complex. Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat het gebouw voldeed aan alle wettelijke eisen en het programma van eisen zoals opgesteld door de gemeente Rotterdam en Rotterdam Ahoy.

RACC en RTM Stage, Rotterdam Ahoy

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Perfecte akoestiek

Een podium voor concerten, musicals, theaterproducties, comedy. Het is niet verwonderlijk dat aan de RTM Stage hoge eisen worden gesteld als het gaat om akoestiek. Zo moet de ruimteakoestiek perfect zijn, maar ook de geluidisolatie tussen ruimtes moet kloppen, vooral als er meerdere evenementen tegelijkertijd zijn. Daarnaast moet er weinig installatiegeluid – van bijvoorbeeld luchtventilatie of -koeling – zijn. En het is belangrijk dat de geluidoverlast voor de omgeving, bestaande uit woningen en scholen, zoveel mogelijk beperkt wordt. Om dit alles te realiseren adviseerden we tijdens ontwerp én uitvoering over ruimteakoestiek, installatiegeluid en geluidisolatie.

Strenge duurzaamheidseisen

Ook op het gebied van bouwfysica droegen we ons steentje bij. Voor het combinatiegebouw golden strengere duurzaamheidseisen dan wettelijk vastgesteld in het Bouwbesluit. Een wens vanuit de gemeente Rotterdam, die binnen het project RUGGEDISED samenwerkt met andere Europese steden aan een duurzame toekomst. Samen met het ontwerpteam adviseerden we de gemeente en Rotterdam Ahoy daarom over onder andere luchtdichtheid, energiezuinige installaties en de thermische isolatie van het gebouw.

Brand- en vluchtveiligheid

Op plekken waar veel mensen samenkomen, gelden strenge eisen als het gaat om brand- en vluchtveiligheid. Daarom bekeken we veel verschillende scenario’s om te zorgen dat de complexe installaties aan alle eisen voldoen. We dachten mee over het plaatsen van trappenhuizen en uitgangen op de juiste plek in het gebouw. En adviseerden over de brandscheidingen tussen de verschillende ruimtes. Ook zijn alle publieke gebieden, zoals de entree, zalen en foyers, voorzien van een sprinklerinstallatie. Omdat de RTM Stage en het RACC een uitbreiding vormen op het bestaande Ahoy-complex, moesten we ook rekening houden met wat daar gebeurt. Daarom keken we op overkoepelend niveau naar de brandveiligheid van het hele complex.

Over Rotterdam Ahoy

Bekijk voor meer informatie en beeldmateriaal de website van Kraaijvanger Architects.

Medewerkers (2)

Adviseur Jeroen Vugts
Jeroen
Vugts
Adviseur bouwakoestiek, directie, vennoot
Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid