2019 – 2020

Taxatie zonneveld op geluidswal A12, de Meern

‘Bijzondere’ taxatie zonder vergelijkingsmateriaal

Wie over de A12 bij de Meern (Utrecht) rijdt, komt langs een lange geluidswal met daarachter de wijk Veldhuizen. Een goede locatie voor een nieuw zonneveld, zo vond de gemeente Utrecht. Sinds 2020 is projectontwikkelaar SunRock daarom bezig met de realisatie van een zonneveld boven op de geluidswal. Taxatie van de wal is daarbij noodzakelijk, maar hoe taxeer je een dergelijk ‘bijzonder’ object? Marc Lindhout, rentmeester, grondzakenadviseur en register taxateur BV, Grootzakelijk Vastgoed bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), vertelt wat er bij zo’n taxatie komt kijken.

Zonne- en windparken in tijden van stikstofspanning

GEEN VERGELIJKINGSMATERIAAL

De grootste uitdaging is het feit dat je de taxatie niet kunt baseren op vergelijkbare objecten. Marc: “Bij de taxatie van huizen kun je bijvoorbeeld kijken naar vergelijkbare woningen in dezelfde straat. In het geval van het zonneveld langs de A12 hadden we geen vergelijkingsmateriaal. Daarom moesten we op een andere manier bepalen hoeveel het stuk grond waard is. Daarbij kijken we naar het opbrengend vermogen. Oftewel, wat kan een exploitant van het zonneveld eraan verdienen over een bepaalde termijn, namelijk de periode waarover het bestemmingsplan wordt vergund.”

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

GOED ONDERBOUWDE GRONDWAARDE

Samen met Thijs van Rossum, senior adviseur op het gebied van milieu en duurzaamheid, ging Marc aan de slag met het berekenen van het opbrengend vermogen. “Daarbij kijken we naar hoeveel vierkante meter aan zonnepanelen er wordt gelegd. Vervolgens rekenen we de verwachte opbrengst in kWh uit voor de desbetreffende periode. Daarbij houden we rekening met een groot aantal parameters, zoals de ligging van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonlicht per jaar en de te verwachten elektriciteitsprijs en subsidieopbrengsten. De exploitatiekosten – onder andere onderhoud – en de installatiekosten halen we hier vanaf. Zo kom je uiteindelijk tot een goed onderbouwde waarde voor de grond.”

ERVARING MET ‘BIJZONDERE’ TAXATIES

De rentmeesters en taxateurs van LBP|SIGHT worden vaker ingeschakeld voor taxaties van niet-alledaagse objecten. Marc: “Dat komt omdat we taxeren vanuit technische kennis, in plaats van alleen vanuit de prijzen die we zien in de markt. Dat moet ook wel bij bijzondere objecten, omdat je vaak geen vergelijkingsmateriaal hebt. Eerder taxeerde ik bijvoorbeeld waarde van een afvalberg en een groot weiland waar een zonneweide was gepland. Bij LBP|SIGHT vinden we het belangrijk om onze taxaties goed te onderbouwen. Daarom houden we onze kennis, modellen en berekeningen continu up-to-date.”

Over het zonneveld aan de A12
Projectontwikkelaar SunRock won eind 2020 de aanbesteding voor dit project. Sindsdien is het samen met de gemeente bezig met de plannen voor het zonneveld van 1,5 kilometer lang. De zonnepanelen moeten straks genoeg energie opwekken voor 1.600 huishoudens. Samen met de betrokken energiecoöperaties wordt gewerkt aan een plan om bewoners van de wijk Veldhuizen te laten deelnemen aan het project, zodat zij kunnen meedelen in de opbrengsten.

Vakgebieden (2)

Medewerkers (1)

Adviseur Marc Lindhout
Marc
Lindhout
Adviseur grondzaken / taxateur