Uzimet, Rijswijk

Levenscyclusanalyse van bladlood

Lood heeft als zwaar metaal een slechte reputatie als het gaat om duurzaamheid. Toch blijkt uit onze levenscyclusanalyse (LCA) dat de milieu-impact van bladlood als bouwmateriaal beperkt is. En dat komt niet alleen omdat bladlood wel 75 jaar meegaat.

In de bouw is er steeds meer aandacht voor verduurzaming van materialen. Zo komen er verschillende alternatieven voor lood op de markt, die minder impact moeten hebben op het milieu. Maar is dat ook echt zo?

Uzimet is een bedrijf in Rijswijk dat lood recyclet en raffineert. Van dit lood maakt Uzimet bladlood dat wordt toegepast om gebouwen waterdicht te maken, bijvoorbeeld bij het afsluiten van ramen en gevels of in de nok van het dak. Het bedrijf had het idee dat de milieu-impact van hun circulaire bladlood misschien minder groot was dan verwacht en vroeg Stichting Adviescentrum Metaal om dat idee te toetsen. LBP|SIGHT is vervolgens in opdracht van de stichting aan de slag gegaan. Tijd voor onze adviseurs duurzaamheid en circulariteit Susanne Visch en David van Nunen om in het productieproces te duiken en de onderste steen boven te halen via een uitgebreide LCA.

Het bladlood wordt op maat gesneden.

Het bladlood wordt op maat gesneden.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Overzichtelijk proces: raffineren, walsen en transporteren

De milieu-impact van het bladlood berekende Susanne samen met collega David van Nunen. Zij hebben het productieproces en de impact voor iedere fase in de levenscyclus geanalyseerd. Susanne: “Je kijkt dan naar de productie, de constructie, het gebruik, de afdanking en de lasten en baten voor recycling.”

Tijdens een bezoek aan Uzimet komt Susanne erachter dat bladlood een overzichtelijk productieproces heeft. “Het lood wordt door toeleveranciers naar Uzimet gebracht en dan door een kraan op een band gestort. Daarna wordt het gesmolten en voegt Uzimet hulpstoffen toe om afvalstoffen eruit te halen. Er wordt koper toegevoegd en Uzimet giet het lood in zogenaamde ingots (blokken) of slabs (platen). Die blokken en platen worden gewalst, tot rollen of platen bladlood die klaar zijn voor gebruik door de klant. Er zijn eigenlijk maar een beperkt aantal materialen en het zijn overzichtelijke productiestappen.”

Rollen bladlood liggen klaar voor transport naar de klanten van Uzimet

Rollen bladlood liggen klaar voor transport naar de klanten van Uzimet.

Toch een uitdagende LCA

De analyse van de impact tijdens de gebruiksfase van bladlood blijkt een stuk minder eenvoudig. Susanne: “Als je kijkt naar verschillende milieufactoren, dan scoort lood vooral slecht op toxiciteit. Wanneer het oppervlak van bladlood wordt blootgesteld aan de elementen, is de impact groot. Je hebt dan last van afwatering. Er komen kleine hoeveelheden lood in het regenwater terecht die kunnen leiden tot schade aan het milieu.”

“Juist voor de afwatering en toxiciteit zijn we heel erg de diepte ingegaan. We hebben veel wetenschappelijk onderzoek doorgenomen, maar we moesten ook achterhalen hoeveel van het oppervlak van bladlood gemiddeld wordt blootgesteld.” Susanne en David zoomden hiervoor ver in op het product. “In dat opzicht was dit een heel leuk, uitdagend project, met een verrassende uitkomst.”

Want, de milieuschade door (correct geïnstalleerd) bladlood valt heel erg mee. “In de praktijk blijkt dat maar tien procent van het oppervlak daadwerkelijk afwatert. Als je met die data een vergelijking maakt tussen bladlood en de alternatieven, komt bladlood qua milieu-impact als beste uit de bus.”

Uit schroot worden slabs gemaakt die klaar zijn om te walsen.
Uit schroot worden slabs gemaakt die klaar zijn om te walsen.

Uit schroot worden slabs gemaakt die klaar zijn om te walsen.

Lange levensduur, volledig circulair

“Bladlood heeft over de gehele levensduur een veel lagere milieu-impact dan andere oplossingen, zoals kunststof, gerecycled kunststof of kunststof met aluminium”, zegt Susanne. “En dan heb ik het niet over een beetje, maar echt heel veel lager.”

Voor een deel ligt dat aan de levensduur. “Bladlood gaat wel 75 jaar mee. Dat is veel langer dan de alternatieven. Die moeten sneller vervangen worden en dat heeft grote impact op de duurzaamheidsscore.” Ook hergebruik speelt een rol, want al het lood dat Uzimet gebruikt is gerecycled. “Er wordt geen nieuw lood ingekocht en je kunt lood voor honderd procent recyclen. Ook het gebruikte koper bestaat volledig uit gerecycled materiaal. Het bladlood van Uzimet is daardoor echt een circulair product.”

Productkaart in de Nationale Milieudatabase

Dankzij de LCA van Susanne, David en Uzimet is er nu een productkaart voor bladlood beschikbaar in de Nationale Milieudatabase en rekeninstrumenten zoals GPR Materiaal. “Hiermee kunnen ontwikkelaars en architecten de milieukosten bepalen voor een gebouw en alles wat erbij hoort”, legt Susanne uit. “Via een schalingsformule kunnen ze de productkaart toepassen voor bladlood met een dikte van 0,75 tot 3,09 mm.”

Als het aan Uzimet ligt, wordt de milieu-impact van bladlood nog lager. Susanne: “Uzimet neemt duurzame maatregelen door de hele keten. Ze willen hun bladlood zo duurzaam mogelijk produceren. Uzimet koopt alleen groene energie in en gebruikt elektrische heftrucks en kranen.” Waar wel verbrandingsmotoren worden gebruikt, wordt de uitstoot zoveel mogelijk beperkt. “Niet alleen de vrachtwagens van de huisvervoerder, maar ook die van toeleveranciers voldoen aan de strengste milieueisen. Echt een mooi voorbeeld van een duurzame visie voor de hele levenscyclus.”

Over Uzimet

Uzimet maakt duurzaam bladlood dat wordt geproduceerd op basis van schroot, oud lood, dat wordt aangeleverd door metaalhandelaren. Uzimet is de enige bladloodproducent van de Benelux. Het bedrijf produceert volledig circulair sinds 1906.

Vakgebieden (2)

Medewerkers (2)

Adviseur Susanne Visch
Susanne
Visch
Adviseur duurzaamheid
Adviseur David van Nunen
David
van Nunen
Adviseur duurzaamheid