Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Aantoonbaar aan de slag met verduurzamen

Steeds meer bedrijven zijn wettelijk verplicht om te rapporteren over de effecten van hun activiteiten op het milieu en de samenleving. Dit moet vanuit de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD is een belangrijk onderdeel van de Green Deal van de Europese Unie. Het doel: meer transparantie en kwalitatieve duurzaamheidsinformatie. LBP|SIGHT helpt bij het verankeren van deze richtlijn binnen de organisatie.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een EU-richtlijn die voorschrijft dat grote organisaties verplicht worden te rapporteren over hun impact op mens, milieu en omgeving. Bedrijven moeten aantoonbaar aan de slag met verduurzamen, inzicht geven hoe ze dit aanpakken én vervolgens verbetering laten zien via een rapportage – zo wordt dit onderdeel van de MVO-strategie van de organisatie. Binnen de CSRD moet gerapporteerd worden over de onderwerpen Environment, Social en Governance (ESG).

MEER WETEN OVER CORPORATE SUSTAINABILITY REPORTING DIRECTIVE (CSRD)?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Wanneer is de CSRD verplicht?

Wanneer de CSRD verplicht is, hangt af van het soort bedrijf:

  • Vanaf 2024 | bedrijven die onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen
  • Vanaf 2025 | grote bedrijven die nu niet onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen
  • Vanaf 2026 | beursgenoteerde mkb-bedrijven

Wat kunnen bedrijven zelf doen?

Bijna alle bedrijven krijgen met de CSRD te maken. Of het bedrijf is zelf rapportageplichtig, of ketenpartners (leveranciers of afnemers) kloppen aan voor data voor hún rapportageplicht. Verbeteringen op het gebied van duurzaamheid worden vanuit de CSRD namelijk veel meer vanuit de keten bekeken. Wat kun je het beste doen om hierop voorbereid te zijn?

Begin nu en begin ergens
Het rapporteren over duurzaamheidsinformatie is voor veel bedrijven nieuw en de informatiesystemen zijn daar vaak nog niet op ingericht. Bovendien vraagt de rapportageplicht vanuit het CSRD om informatie over de houdbaarheid van bedrijfsmodellen, ethisch handelen en de interne beheersing als het gaat om duurzaamheid.

Juist omdat het rapporteren over duurzaamheidsinformatie voor veel bedrijven nieuw is, is ons advies: begin nu, zodat je organisatie is voorbereid op de verplichting vanuit de CSRD. Transparantie is leidend binnen de richtlijn, wat betekent dat je niet in één keer alles hoeft doen – het gaat er vooral om dat je organisatie laat zien dat het stappen zet.

Zoek uit waarover jouw organisatie moet rapporteren
Stel allereerst vast wat de zogeheten ‘materiële onderwerpen’ zijn waarover je organisatie moet rapporteren. Je krijgt hierin helderheid in door met stakeholders in gesprek te gaan over welke bedrijfsfactoren de grootste impact hebben op mens en milieu. Zo kun je namelijk de belangrijkste duurzaamheidsrisico’s en -kansen voor uw onderneming identificeren en weet je wat je moet gaan monitoren, vastleggen en regelen, om uiteindelijk te kunnen rapporteren.

Alle bedrijven die (uiteindelijk) vallen onder de CSRD-richtlijn, moeten hun duurzaamheidsvraagstukken vanuit twee perspectieven beoordelen. Dit heet het ‘dubbele materialiteitsprincipe’:

  • Impact ván het bedrijf: Wat is de impact van het bedrijf op mens, milieu en omgeving? Voorbeelden hiervan zijn schade aan de natuur of schendingen van mensenrechten.
  • Impact óp het bedrijf: Hoe kan het bedrijf zelf geraakt worden door aan duurzaamheid gerelateerde ontwikkelingen. Welke kansen of risico’s ontstaan hierdoor? Voorbeelden hiervan zijn de invoering van nieuwe CO2-heffingen of kansen voor de ontwikkeling van nieuwe circulaire en duurzame producten.

Hulp bij het verankeren van CSRD in de organisatie

Hulp nodig bij het verankeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) binnen de organisatie? Schakel ons gerust in:

  • We ondersteunen bij het nagaan wat de invloed is van de onderneming op haar omgeving én hoe de onderneming geraakt wordt door externe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
  • We ondersteunen bij het opstellen – en desgewenst uitvoeren – van een plan van aanpak voor de inrichting van de bedrijfsprocessen. Dit gebeurt op zo’n manier dat transparante rapportage over de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens en milieu mogelijk wordt.
  • Met onze dienstverlening op het gebied van Life Cycle Analysis (LCA) kunnen wij input leveren voor specifieke datapunten waarover je mogelijk moet rapporteren.

We kijken, samen met het bedrijf zelf, vanuit de inhoud naar de mogelijkheden om kansen te benutten en risico’s te beheersen. Hierbij letten we natuurlijk ook op de marktcontext waarin een bedrijf opereert.

CSRD verankeren: het te doorlopen proces
Het proces dat we met het bedrijf in kwestie doorlopen, bestaat uit vijf fasen:

  1. Dubbele materialiteitsbeoordeling – We stellen via een analyse vast welke indicatoren materieel zijn en gerapporteerd moeten worden, op basis van de verschillende standaarden binnen de CSRD. Ook brengen we de KPI’s per criterium in beeld, evenals de bijbehorende rapportageverwachtingen.
  2. Data-inventarisatie – We voeren een scan uit op de bedrijfsadministratie en de ingerichte rapportageprocessen om te beoordelen of alle informatie beschikbaar is voor de duurzaamheidsrapportage.
  3. Opstellen voorstel plan van aanpak – We stellen gezamenlijk een plan van aanpak op om invulling te geven aan de geïdentificeerde aandachtspunten in de bedrijfsadministratie en de rapportageprocessen. Life Cycle Analysis (LCA) op de productenportfolio kan hier deel van uitmaken.
  4. Uitvoeringsfase – De focus ligt nu op de implementatie van het plan van aanpak. Bij de uitvoering hiervan kunnen we ondersteunen, net als bij het opstellen van de duurzaamheidsrapportage zelf. Ook kunnen we LCA’s uitvoeren.
  5. Duurzaamheidsstrategie – Deze fase is optioneel. Uit de eerdere fasen zal blijken op welke punten stappen gezet kunnen worden als het gaat om duurzaamheid. Bij het ontwikkelen van een plan van aanpak en bij de uitvoering kunnen we begeleiding bieden.