18 januari 2024

Abdulazem Hamadah versterkt LBP|SIGHT als BIM-modelleur

Eind 2023 verwelkomden we Abdulazem Hamadah bij LBP|SIGHT. Als inhouse BIM-modelleur zorgt hij ervoor dat we nog sneller kunnen schakelen in het BIM-proces voor opdrachtgevers. In dit duo-interview vertellen Abdulazem en Sierd Tilma – ontwikkelaar digitalisering – meer over de rol van BIM-modelleur bij LBP|SIGHT en de toekomstplannen op het gebied van BIM.

Abdulazem is opgeleid als architect; hij behaalde zijn bachelor-diploma Architectuur aan Al-Baath University in Homs, Syrië. “Na mijn studie ging ik aan de slag bij een architectenbureau. Ik hield me bezig met gebouwontwerp – van het concept tot de 3D-maquette en het BIM-model. Daarbij werkte ik veel met ARCHICAD, AutoCAD en Revit. BIM speelde een grote rol in mijn projecten. Zo ontwierp ik verscheepbare containers voor kantoren van de Verenigde Naties in Afrika, inclusief bijbehorende BIM-families.”

“Na mijn verhuizing naar Nederland ging ik aan de slag als projectleider bij een designbedrijf, waar ik onder andere werkte aan het ontwerpen en 3D-printen van designartikelen zoals lampen en vazen. Hierna volgde ik een BIM-opleiding in Utrecht en ging ik werken als BIM-modelleur en -coördinator bij een installatieadviseur.”

Aanstelling Abdulazem Hamadah

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

De rol van BIM-modelleur

Bij LBP|SIGHT richt Abdulazem zich op het modelleren van BIM- en informatiemodellen en het inrichten van BIM-werkprocessen binnen onze organisatie. “Ik zorg ervoor dat onze adviezen op het gebied van bouwakoestiek, bouwfysica en brandveiligheid steeds meer geautomatiseerd kunnen worden. Ik werk heel nauw samen met collega’s en help hen bijvoorbeeld om projecten beter te begrijpen. Is er iets onduidelijk in een gebouwtekening? Dan bekijken we samen in 3D hoe het zit en waar bijvoorbeeld een brandwerende scheiding precies moet komen. Daarnaast help ik collega’s door hun adviezen op basis van tekeningen, te modelleren en visualiseren met BIM.”

Informatieoverdracht

Dankzij het werk van Abdulazem kunnen we informatie nog beter overbrengen naar andere partijen, aldus Sierd. “Het grote voordeel van een inhouse BIM-modelleur is dat we sneller kunnen schakelen gedurende het ontwerpproces. We kunnen onze informatiemodellen nog beter up-to-date houden en directer reageren op een gebouwontwerp. Eerder werkten we op basis van modellen van Bureau Bouwkunde, die ervaring leerde al dat de waarde van dit soort informatiemodellen erg groot is. Dankzij Abdulazem kunnen we dit nu ook inhouse verzorgen.”

Toekomstplannen

Sierd kijkt uit naar de komende jaren. “Onze visie is ‘Samen voor de leefomgeving’. We willen onze adviesdiensten continu verbeteren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk aan te sluiten op de processen van opdrachtgevers en informatie zo efficiënt en direct mogelijk met hen te delen. Dat doen we overigens niet alleen via informatiemodellen, maar ook door onze informatie rechtstreeks in de BIM-modellen van architecten en aannemers te implementeren, zoals bij het project The Qube Noord in Amsterdam. Hier gaat Abdulazem de komende tijd ook mee aan de slag.”

Medewerkers (2)

Adviseur Abdulazem Hamadah
Abdulazem
Hamadah
BIM-modelleur
Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid