De Meelfabriek Leiden in twee fasen

2015-heden

In Leiden wordt het terrein met de diverse gebouwen van de voormalige Meelfabriek herontwikkeld. We zijn betrokken bij de advisering van de bouwfysica, bouwakoestiek en brandveiligheid. Omdat het voor een groot deel gaat om het verbouwen van bestaande gebouwen naar een nieuwe functie, zijn hier de nodige uitdagingen aangegaan.

Lees verder

De Meelfabriek Leiden in twee fasen
De Meelfabriek Leiden in twee fasen
De Meelfabriek Leiden in twee fasen
De Meelfabriek Leiden in twee fasen
De Meelfabriek Leiden in twee fasen
De Meelfabriek Leiden in twee fasen
De Meelfabriek Leiden in twee fasen

Mooie uitdagingen voor LBP|SIGHT

Het behoud van de bestaande gebouwen en het monumentale karakter ervan maakt dat niet alles mogelijk is. Dit betekent bijvoorbeeld dat er gekozen is om sommige gebouwen te voorzien van een sprinklerinstallatie om een zo goed mogelijke brandveiligheid te realiseren.

Ook voor het bepalen van de toekomstige geluidisolatie van het Molengebouw-Riffellokaal zijn we uitgedaagd. De staalconstructie moet namelijk zichtbaar blijven. Tijdens de geluidsmetingen was het lastig om een inschatting te maken van de geluidsisolatie in de toekomstige situatie; de volledige ruimte was nog open, met grote gaten tussen de verdiepingen. Maar uiteindelijk met goede resultaten.

Omdat de bestaande constructies veelal behouden blijven, en op sommige plekken de constructies van binnen naar buiten lopen, was veel aandacht nodig voor de wijze van thermisch isoleren en het beperken van de koudebruggen. Onze advieswerkzaamheden voor de eerste fase zijn gestart in 2015, voor fase 2 zijn we gestart in 2018.

Nieuwbouw en herbestemming

Het is een project met nieuwbouw én met herbestemming van rijksmonumenten. Het project wordt in twee fases ontwikkeld. In 2016 is de bouw van de eerste fase gestart. Daarvan is het eerste deel reeds gerenoveerd en opgeleverd. Een deel nieuwbouw is opgeleverd en een ander deel is nog in aanbouw. Inmiddels is gestart met de ontwikkeling van fase 2, waarvan de bouw eind 2019 zal starten.

Monumentaal gebouw met moderne voorzieningen

Het gaat hier om vele functies: (luxe) appartementen en kantoorruimten, ruimte voor kunst, cultuur en evenementen, een mooie tuin, een luxe hotel, restaurants en cafés, winkelruimte, een spa en wellness en een 3-laags ondergrondse parkeergarage voor bewoners en bezoekers. De projectontwikkelaar is Ab van der Wiel. Op de projectwebsite staan de laatste nieuwsberichten en ontwikkelingen: www.demeelfabriek.nl

Nieuwe impuls voor de stad Leiden

Het is een prachtige en prominente locatie in Leiden, waarbij veel van de bestaande gebouwen van De Meelfabriek herontwikkeld worden. Een groot aantal van de originele gebouwen blijft in het zicht. Met de herontwikkeling krijgt dit stukje Leiden een nieuwe impuls en wordt de levendigheid in de stad en de omliggende wijk aanzienlijk vergroot.

Foto's: De Meelfabriek. Fotograaf interieurfoto’s: Corentin Haubruge