Ecolodge, Nationaal Park De Biesbosch

Taxatie van een drijvende hotelkamer

Met een kano naar je drijvende hotelkamer peddelen en middenin een natuurgebied overnachten in een Ecolodge. In Nationaal Park De Biesbosch kan dat! Maar wat is de waarde van de ondergrond, van water in dit geval? Wij gingen de uitdaging aan om dit unieke object te taxeren. Onze kennis van het taxeren van exploitatievastgoed en van erfpacht kwam hier goed van pas.

SCENARIO’S ONDERZOEKEN VOOR ERFPACHT

In opdracht van Nationaal Park De Biesbosch bepaalden we de grondwaarde van de Ecolodge. Het park besloot namelijk om de lodge in erfpacht uit te willen geven. Er waren daarvoor verschillende scenario’s mogelijk. Wij hielpen het park om hier inzicht in te krijgen.

Ecolodge, Nationaal Park De Biesbosch © Nationaal Park De Biesbosch

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

NIET ONROEREND

Tijdens het offertetraject en na de opname hadden we uitgebreid contact met de opdrachtgever om de vraagstelling scherp te krijgen. Na onze opname constateerden we dat een uitgifte in erfpacht van het geheel niet mogelijk was, omdat de Ecolodge niet onroerend bleek te zijn. Het is natuurlijk best een bijzonder object!

We zochten naar een alternatieve oplossing. Die vonden we in een verdeling van de waarde voor de ondergrond en de opstal. De ‘grond’ kan dan nog steeds in erfpacht worden uitgegeven. Voor de ecolodge zelf taxeerden we een markthuurwaarde.

COMBINEREN VAN TAXATIEKENNIS VAN WATER EN HOTELS

Onze taxatiekennis van waterlocaties (watergebonden objecten) en hotellocaties (recreatie) combineerden we bij deze opdracht. In de afgelopen jaren waren we bijvoorbeeld betrokken bij taxaties van havens. We kennen de markt én de locaties en stemmen het vergelijkend onderzoek hierop af. Tegelijkertijd weten we wat er speelt in het exploitatievastgoed. Dit vormde de basis voor een taxatie met de DCF-methode.

Deze Discounted Cash Flow methode is een belangrijke methode om de waarde van recreatieve objecten te bepalen. Omdat vergelijken met andere objecten lastig is, waardeer je bij deze methode op basis van te verwachten toekomstige opbrengsten.

Ecolodge, Nationaal Park De Biesbosch © Nationaal Park De Biesbosch

ALLE TAXATIEVAARDIGHEDEN IN ÉÉN TAXATIERAPPORT

Uiteindelijk kwamen alle taxatievaardigheden samen in het taxatierapport. Van het waarderen van de totale waarde van exploitatiegebonden vastgoed met de DCF-methode, residueel berekenen van de grondwaarde en een grondig referentieonderzoek. De opdrachtgever was erg tevreden over ons werk! En wij kunnen weer een leuke opdracht toevoegen aan onze lijst met taxaties van bijzondere objecten.

Vakgebieden (1)

Adviseurs (1)

Adviseur Marc Lindhout
Marc
Lindhout
Adviseur grondzaken / taxateur