2020 – 2023

International School Almere

Schoolgebouw met dubbele functie en internationale allure

Almere kent een snelgroeiend aantal expats. Daarom wilde de gemeente Almere een nieuwe internationale school realiseren met een dubbele functie: een basis- én middelbare school. LBP|SIGHT was betrokken als adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid, vanaf de tenderfase tot de opleveringsmetingen.

Michiel Hagenouw, senior adviseur bouwfysica, vertelt over het advieswerk van LBP|SIGHT voor de International School Almere.

Internationale School Almere - © Lucas van der Wee

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Geschakelde bouwblokken

De basis- en middelbare school hebben ieder een eigen gedeelte van het gebouw. Het totale pand bestaat uit drie geschakelde blokken. Michiel: “Het atrium in het midden van het gebouw vormt het hart van de school. Het is een ontmoetingsplek waar veel gezamenlijke activiteiten plaatsvinden. Ook zijn hier de gymzalen en de kantine gevestigd.”

Goede ruimteakoestiek

De gymzalen bevinden zich boven de aula. Michiel: “Het is natuurlijk belangrijk dat de stuiterende basketballen en andere sportgeluiden niet hoorbaar zijn in de aula. Daarom hebben we hier geadviseerd een akoestisch ontkoppelde sportvloer toe te passen. Uit de metingen tijdens de oplevering bleek dat wat er in het ontwerp is bedacht, ook daadwerkelijk goed werkt.”

Internationale School Almere - © Lucas van der Wee

Brandveiligheid en duurzaamheid

Voor de brandveiligheid is slim gebruikgemaakt van de open trappen in het atrium van het gebouw. Zo kunnen hele grote groepen mensen het gebouw te allen tijde snel en veilig verlaten. Naast brandveiligheid adviseerden we ook over duurzaamheid, aldus Michiel. “We hebben de gemeente Almere geholpen bij het behalen van de GPR-ambitie, een beoordelingscriterium om duurzaamheid te kwantificeren.”

Internationale School Almere - © Lucas van der Wee

Snelle oplevering

Onderdeel van de tender in 2020 voor de International School Almere, was de wens om in augustus 2023 operationeel te zijn. Michiel: “cepezed vroeg ons om deel te nemen aan de tender als onderdeel van het bouwteam. We werkten in opdracht van Van Norel Bouwgroep. Door de goede samenwerking – en nog belangrijker, het enthousiasme van alle teamleden – is het gelukt om alle vergunningen tijdig rond te krijgen en het gebouw op te leveren binnen de strakke planning.”

Rob Wassink, projectleider bij Van Norel Bouwgroep: “LBP|SIGHT heeft de advieswerkzaamheden voor bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid naar alle tevredenheid uitgevoerd. Er is een kostenbewust ontwerp gemaakt, dat voldoet aan de ambities van de gemeente Almere en de scholen. En tijdens het ontwerpproces waren de betrokkenheid en het enthousiasme van LBP|SIGHT groot, waardoor het ontwerp binnen de gestelde kaders is afgerond.”

Over Internationale School Almere

De International School Almere biedt onderwijs voor kinderen van expats. In het gebouw zijn zowel een basis- als een middelbare school gevestigd. In totaal is er ruimte voor ongeveer zevenhonderd kinderen tussen de vier en negentien jaar oud.

Betrokken partijen

Medewerkers (3)

Adviseur Michiel  Hagenouw
Michiel
Hagenouw
Adviseur bouwfysica, vennoot
Adviseur Ingrid  van de Cruijs
Ingrid
van de Cruijs
Adviseur bouwakoestiek
Adviseur Paul  van der Aa
Paul
van der Aa
Adviseur bouwakoestiek en bouwfysica