2020 – heden

Modulaire woningen, Maasland

Snel, demontabel en duurzaam bouwen

Recent werden in de Doelstraat in Maasland twee woonblokken met dertig modulaire woningen van MOOS opgeleverd. De voordelen van zo’n modulair bouwsysteem? Het is snel, demontabel en duurzaam.

Ingrid van de Cruijs, senior adviseur bouwakoestiek en bouwfysica, vertelt hoe LBP|SIGHT – als partner van MOOS – adviseerde over akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid vanaf de allereerste ideeën voor de module.

Modulaire woningen, Maasland © MOOS

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Verplaatsbare woningen

De modulebouw van MOOS is een schaalbare manier om het woningtekort in Nederland aan te pakken. Ingrid: “Modulaire gebouwen zijn heel interessant, omdat ze snel te realiseren zijn en makkelijk opnieuw kunnen worden opgebouwd op een andere locatie.”

Van mock-up naar woongebouw

Aan de oplevering van de eerste modulaire woningen ging een uitgebreid traject vooraf. Ingrid: “We waren betrokken vanaf de allereerste ideeën voor dit concept; van de mock-up tot het testen, meten, verbeteren en uiteindelijk bouwen van de modules in de fabriek. Hierbij adviseerden we over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Ook voerden we verschillende metingen uit, zoals luchtdichtheidsmetingen en geluidmetingen.”

Modulaire woningen, Maasland © MOOS

Demontabele gebouwen

Adviseren voor een modulair bouwsysteem is extra interessant, aldus Ingrid. “Het concept van MOOS is een hybride vorm; een combinatie van cross laminated timber-houtbouw (CLT) en betonnen vloeren. De gebouwen zijn volledig demontabel; er wordt dus geen gebruikgemaakt van middelen als kit en pur. Dat heeft gevolgen voor de brandveiligheid, het geluid en de luchtdichtheid.”

Modulaire woningen, Maasland © MOOS

Zo hoog mogelijke eisen

Vanuit MOOS bestond de wens om zo hoog mogelijke eisen te behalen met de modulaire gebouwen. Ingrid: “De woningen voldoen aan de nieuwbouweisen uit het Bouwbesluit, en kunnen dus ook verplaatst worden naar een permanente locatie. Het zijn hele goede, kwalitatieve woningen. We zijn blij een bijdrage te hebben kunnen leveren aan dit project én toekomstige projecten van MOOS, waarvoor de eerste vergunningen inmiddels verleend zijn.”

Modulaire woningen, Maasland © MOOS

Over MOOS

MOOS biedt een verantwoorde, betaalbare en schaalbare manier om het woningtekort aan te pakken, door gebouwen te realiseren bestaande uit een hybride materialisatie van circulair beton en hout. Het bouwsysteem van MOOS biedt veel variatie aan plattegronden die te combineren zijn tot één gebouw en daaruit opgebouwde gebouwtypologieën.

Betrokken partijen

Medewerkers (3)

Adviseur Ingrid  van de Cruijs
Ingrid
van de Cruijs
Adviseur bouwakoestiek
Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Marc Kalee
Marc
Kalee
Adviseur bouwakoestiek