2016 – 2020

Up Mountain, Amstelveen

De herontwikkeling van een warenhuis, parkeergarage én woongebouw

Het is best uniek in Nederland: een woongebouw bovenop een bestaand gebouw realiseren. Samen met de herontwikkeling van een warenhuis en de renovatie van een parkeergarage resulteert dit in een bijzonder complex in Amstelveen. Wij adviseerden over brandveiligheid en deels ook over bouwfysica en bouwakoestiek van dit project.

GRONDIGE HERONTWIKKELING

Sinds de jaren zestig bepaalt het grote warenhuis aan het Buitenplein in Amstelveen het straatbeeld van winkelcentrum het Stadshart. Jarenlang was het gebouw in gebruik door V&D. Het complex was toe aan een grondige herontwikkeling. Er volgde een complete transformatie van het warenhuis, de parkeergarage werd vernieuwd én er kwam een nieuw appartementengebouw bovenop de parkeergarage.

ADVIES BOUWAKOESTIEK, BRANDVEILIGHEID EN BOUWFYSICA

We waren bij dit project verantwoordelijk voor de totaaladvisering voor bouwakoestiek brandveiligheid en bouwfysica van het woongebouw. Dat deden we in de ontwerpfase, van schetsontwerp tot en met het definitief ontwerp. Ook stelden we een Uitgangspuntendocument (UPD) op voor de sprinklerinstallaties en de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie. Voor het warenhuis en de parkeergarage gaven we advies over brandveiligheid.

ZOEKEN NAAR GEDRAGEN OPLOSSINGEN

Bij dit project waren veel partijen betrokken. Er werkten verschillende ontwikkelaars aan de drie grote onderdelen: warenhuis, parkeergarage en woongebouw. Elke partij had zo z’n eigen wensen en ideeën. Het was belangrijk om samen op zoek te gaan naar gedragen oplossingen. Vanuit onze expertises bleven wij objectief en bewaakten we de kwaliteit.

LICHTE CONSTRUCTIE

Het woongebouw is ontwikkeld op de bestaande parkeergarage. De opbouw van de woningen moest heel licht zijn, de constructie rust op de garage. Er is gekozen voor lichte materialen zoals staal en metalstudwanden. Technisch best uitdagend, ook voor de constructeur. Voor ons vormden deze lichte materialen een uitdaging op akoestisch gebied: de geluidisolatie tussen de woningen moet immers wel goed zijn.

“Woongebouw Up Mountain moest tweemaal zoveel oppervlak hebben als oorspronkelijk bedacht, maar daar was de onderliggende draagconstructie van de parkeergarage niet op berekend. Een lichte staalconstructie met bijzondere vakwerkliggers maakte de bouw toch mogelijk. De scheiding van drager en inbouw gaf kopers de vrijheid zelf een indeling te maken.”

Op Bouwwereld.nl is een mooi artikel verschenen over woongebouw UpMountain. U leest hier het volledige artikel ‘Bergdorp bovenop parkeergarage’.

Over Up Mountain

Adviseurs (3)

Adviseur Jeroen Vugts
Jeroen
Vugts
Adviseur bouwakoestiek, directie, vennoot
Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Gérard van Oosteren
Gérard
van Oosteren
Adviseur brandveiligheid