Zalmhaventoren, Rotterdam

Advies over de hoogste woontoren van Nederland

In het Rotterdamse Scheepvaartkwartier verrijzen drie uitzonderlijke woontorens. De Zalmhaven I – met 215 meter de hoogste woontoren van Nederland – en De Zalmhaven II en III (beide 70 meter hoog) vormen samen het project De Zalmhaven.

LBP|SIGHT was betrokken bij dit project voor het opstellen van de energielabels en het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen. Paul van der Aa (adviseur akoestiek en bouwfysica), Maaike Bron (adviseur bouwfysica, duurzaamheid en energie) en Erik de Jong (adviseur bouwfysisch gedrag, vochtschade, binnenmilieu, energie, ventilatie en duurzaam bouwen) vertellen hoe we dat deden.

OPSTELLEN ENERGIELABELS

Bij de oplevering van woningen en gebouwen met een utiliteitsfunctie is de aanwezigheid van een energielabel wettelijk verplicht. Sinds 1 januari 2021 moet dit op de uitgebreide BENG-methode. Begin 2021 ontvingen we daarom vanuit BAM Bouw en Techniek de vraag om hierbij te ondersteunen. Maaike: “Om de energielabels te kunnen opstellen, voerden we inspecties uit op de bouwplaats. We controleerden of alle maatregelen die waren aangegeven, ook daadwerkelijk aanwezig zijn in de woningen. Dit hebben we gedaan door een inspectie op locatie en door het beoordelen van alle informatie die door de aannemer is verzameld tijdens het bouwproces. Denk aan isolatie die op de juiste manier is geplaatst en aangesloten. Op basis van alle beschikbare informatie en de tekeningen hebben we per woning en voor de utiliteitsfuncties de energielabels berekend.

Zalmhaventoren, Rotterdam

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

UITVOEREN LUCHTDICHTHEIDSMETINGEN

Een van de invoerparameters voor de berekening van de energielabels is de luchtdichtheid van de woningen. Bij de aanvraag van de Omgevingsvergunning voor het project De Zalmhaven werd gerekend met strenge luchtdichtheidseisen. Paul: “De luchtdichtheid kan op zijn beurt een positief effect hebben op het energielabel van een gebouw. Daarom boden we aan om ook bij dit gedeelte van het project te ondersteunen.”

Ook voor de luchtdichtheidsmetingen waren onze adviseurs regelmatig op locatie te vinden. Paul: “In totaal komen er 485 woningen in de drie torens, in combinatie met de herenhuizen. Het gaat om veel soorten woningtypen. Daarom gebruikten we verschillende representatieve woningen voor het doormeten van de luchtdichtheid.”

Zalmhaventoren, Rotterdam

BIJZONDER PROJECT

Al met al was het een speciaal project, met name vanwege het prachtige uitzicht, zo vertelt Erik: “De Zalmhaven bevindt zich op een mooie plek in Rotterdam, naast de Erasmus-brug en met uitzicht op onder andere de Euromast en het ss Rotterdam. Dat maakte het een uniek project om aan te werken.”

OVER DE ZALMHAVEN, ROTTERDAM

De Zalmhaven is een nieuwbouwproject in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Naast appartementen en eengezinswoningen in de koop- en huursector, bevinden zich in de torens ook kantoren, een parkeergarage, een fitnesscentrum, een restaurant en een daktuin. Met zijn 215 meter is de Zalmhaven I op dit moment de hoogste woontoren van Nederland. Om de toren te bouwen, ontwikkelde BAM Bouw en Techniek samen met Civiele technieken deBoer een beweegbare bouwloods. Die werd per verdieping omhoog gehesen en bood zo een veilige werkomgeving voor alle projectleden. De Zalmhaventoren is opgeleverd in april 2022. Lees meer over de oplevering via BAM Bouw en Techniek of Amvest.

Betrokken partijen

Architect: Dam & Partners Architecten (Zalmhaven I), KAAN Architecten (Zalmhaven II en III)
Bouw: BAM Bouw en Techniek
Ontwikkelaar: Zalmhaven CV (samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en (gebieds)ontwikkelaar en investment manager Amvest)

Vakgebieden (2)

Medewerkers (3)

Adviseur Maaike Bron
Maaike
Bron
Adviseur bouwfysica
Adviseur Erik de Jong
Erik
de Jong
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid
Adviseur Paul  van der Aa
Paul
van der Aa
Adviseur bouwakoestiek en bouwfysica