2010 – heden

De NDSM-werf, Amsterdam

Van historische scheepswerf naar volwaardige stadswijk

Van oude loodsen, kraanbanen en bedrijfspanden naar een complete,  moderne woonwijk: de NDSM-werf in Amsterdam-Noord wordt volledig getransformeerd. Ook veel (nieuwe) bedrijven – zoals Hema en Paramount Benelux – hebben hun weg gevonden naar deze unieke, dynamische locatie. LBP|SIGHT werkt al sinds 2010 mee aan diverse projecten op de NDSM-werf.

Sara van der Valk, senior adviseur bouwfysica en brandveiligheid, vertelt over onze adviesrol op het gebied van geluid,  bouwfysica en hoogbouweffectrapportages.

NoordBaak NDM-werf © De Zwarte Hond

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Geluidbelasting op gevels

Rondom de NDSM-werf ligt nog veel industrie, waarbij er sprake is van een geluidbelasting vanuit verschillende richtingen en piekgeluiden. Dat maakt de geluidbelasting op de nieuwe stadswijk een interessant vraagstuk. Sara: “Eerst hebben we onderzocht of die geluidbelasting voor de nieuwe bewoners aanvaardbaar is. De regels voor de toelaatbare geluidbelasting op de gevels van nieuwe woningen zijn streng. Door de jaren heen hebben we vervolgens meegedacht over de beste maatregelen voor de gevels van de verschillende woonblokken, van NieuwDok tot NoordBaak. Het is daarbij interessant om het effect te zien van de wijzigende bouwregelgeving in de loop der jaren; de eisen zijn steeds strenger geworden.”

Ook voor bouwfysisch advies worden we regelmatig ingeschakeld door G&S&, de gebiedsontwikkelaar van de NDSM-werf. Sara: “Wij denken graag mee in het projectteam hoe in ieder project voldaan kan worden aan bijvoorbeeld de eisen voor brandveiligheid, duurzaamheid, daglicht en geluidisolatie. Denk aan de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit, maar ook aanvullende voorwaarden die voor het project gelden vanuit de gemeente of een investeerder.”

Pieter Raven, developer bij G&S& en verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de NDSM-werf: “Voor ons is het prettig dat LBP|SIGHT al regelmatig betrokken is geweest bij projecten in dit gebied. Ze beschikken bijvoorbeeld al over de akoestische rekenmodellen voor de geluidbelasting en werken vaker samen met de gemeente Amsterdam. Daarom schakelen we LBP|SIGHT regelmatig in voor integraal advies.”

NoordBaak NDM-werf © De Zwarte Hond

Strategisch advies

Een onderdeel van het aanvragen van de omgevingsvergunning voor nieuwe projecten op de NDSM-werf is een hoogbouweffectrapportage (HER), met informatie over onder andere bezonning, wind en zicht. Pieter: “In overleg met de gemeente Amsterdam doen wij dat vaak al in de VO-fase, terwijl dit meestal pas in de DO-fase gebeurt. Voor de HER schakelen we LBP|SIGHT graag in. Zij kunnen ons al in het beginstadium van een project goed op weg helpen. Als multidisciplinair adviesbureau heeft LBP|SIGHT alle kennis in huis en kunnen ze ons – ook zonder definitief ontwerp – goed strategisch adviseren over de do’s-and-don’ts op het gebied van geluid, bouwfysica en de impact van gebouwen op hun omgeving.”

NieuwDok © Thijs Wolzak

Unieke ontwikkeling

De ontwikkeling van de NDSM-werf is in volle gang en duurt nog zeker tot 2034. Pieter: “NDSM is een uniek gedeelte van Amsterdam, dat willen we ook terugbrengen in de ontwikkeling van het gebied. G&S& wil samen met de gemeente Amsterdam en andere partners van dit gebied een volwaardige stadswijk maken met een divers woonaanbod van circa 2.200 woningen, supermarkten, winkels en passende openbare ruimte. Kortom, een moderne wijk waar bewoners voor al hun behoeften terechtkunnen.”

Sara: “Het is mooi om te zien hoe de werf verandert van een grotendeels braakliggend terrein in een eigentijdse wijk met woontorens. In de afgelopen acht jaar leverden we aan meer dan tien verschillende projecten in dit gebied een grote of kleinere bijdrage, en daar ben ik trots op.”

NoordDok © Thijs Wolzak

Over de NDSM-werf

Het terrein van de voormalige scheepswerf NDSM aan het IJ in Amsterdam-Noord is volop in ontwikkeling. Het gebied met veel monumentale loodsen, kraanbanen en bedrijfspanden wordt volledig getransformeerd. Er ontstaat een complete, duurzame en leefbare stadswijk voor wonen, werken, cultuur, studeren en vrije tijd. Tevens zijn er talloze (creatieve) bedrijven gevestigd en vinden er regelmatig evenementen plaats. Meer informatie is te vinden op: Leven op NDSM.

Betrokken partijen

Opdrachtgever: G&S& (voorheen BMB en G&S Vastgoed), onderdeel van VolkerWessels

Medewerkers (5)

Adviseur Ed  Goudriaan
Ed
Goudriaan
Adviseur geluid en trillingen en milieu, vennoot
Adviseur Sara van der Valk
Sara
van der Valk
Adviseur bouwfysica en brandveiligheid
Adviseur Michiel  Hagenouw
Michiel
Hagenouw
Adviseur bouwfysica, vennoot
Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Bob van der Borg
Bob
van der Borg
Adviseur bouwfysica