The Cube, Utrecht

Bouw van multifunctionele studentenwoningen

The Cube in Utrecht is te vatten in enkele woorden: iconische, multifunctionele studentenhuisvesting met hoge duurzaamheidsambities. De bouw van The Cube is intussen gestart. Naar verwachting kunnen 639 studenten in het collegejaar 2022 – 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woningen. In dit project namen wij de advisering bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid voor onze rekening.

HOGE DUURZAAMHEIDSAMBITIE IN DE TENDERFASE

In 2017 heeft Van Wijnen en IC Netherlands de tender voor Kavel 2 op de voormalige NPD-locatie in Utrecht gewonnen. De duurzaamheidsambitie die zij hebben met dit gebouw is hoog. Hun visie voor The Cube: een gebouw neerzetten dat tot in de lengte van jaren als landmark functioneert in het centrum van de wijk Overvecht.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

INVULLING GEVEN AAN GPR-SCORE

Om aantoonbaar duurzaam te bouwen ligt er een hoge eis aan de GPR-score. GPR Gebouw meet duurzaamheid op vijf verschillende thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Onze adviezen op het gebied van duurzaamheid geven invulling aan deze GPR-score.

Om een hoge gebruikskwaliteit en goede gezondheid te waarborgen, hebben we bijvoorbeeld geadviseerd over de geluidisolatie tussen de verschillende studentenunits. Deze moet bijzonder goed zijn, omdat veel verschillende gebruiksfuncties aan elkaar grenzen én het ruimtegebruik intensief is door de grote hoeveelheid woningen en gedeelde voorzieningen.

MEEDENKEN OVER EFFICIËNTE OPLOSSINGEN

Met het 15 verdiepingen tellende gebouw wordt The Cube het hoogste gebouw van Overvecht. Het hoge aantal studentenwoningen betekent dat we handig gebruik hebben gemaakt van het repetitieve karakter. Hoe kunnen we zowel in de bouw als in de kosten gaan voor efficiënte oplossingen?

De keuze van de aannemer was om te gaan voor een prefab gevel die snel te plaatsen is. We hebben hier uitvoerig bij meegekeken, zodat dit niet ten koste gaat van de akoestische en bouwfysische kwaliteit.

Ook hebben we meegedacht over de brandcompartimentering. Waar komen de brandwerende scheidingen? De complexiteit zit ‘m in de grote hoeveelheid units met eigen voorzieningen en installaties. Wat zijn de opties en wat betekent iedere optie voor het proces en de uitvoering?

Over The Cube, Utrecht

  • The Cube: 639 studentenwoningen en 1000 m2 aan gedeelde voorzieningen, zoals woon- en studeerkamers, wasruimtes, een fietsenstalling met deelfietsen, daktuinen, sportvoorzieningen en een centrale ontmoetingsplek voor (buurt)bewoners
  • Groter plan: onderdeel van de Utrechtse wijkvernieuwing ‘healthy urban living’
  • Oplevering: 2022 – 2023
  • Opdrachtgever: Van Wijnen Midden Nederland en IC Netherlands
  • Aannemer: Van Wijnen Lelystad
  • Architect: Team V Architectuur
  • Beeldmateriaal: Van Wijnen

Adviseurs (2)

Adviseur Ingrid  van de Cruijs
Ingrid
van de Cruijs
Adviseur bouwakoestiek
Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid