2017 – 2020

Vogelbuurt, Amsterdam

Renovatie van een monumentale buurt

Wie vanaf het Centraal Station in Amsterdam het IJ oversteekt, staat vrijwel direct in de Vogelbuurt. Een bijzondere wijk, want de Vogelbuurt bestaat grotendeels uit gemeentelijke monumenten. Na een intensief traject van vijf jaar zijn ongeveer honderd sociale huurwoningen in deze wijk sinds kort volledig opgeknapt en verduurzaamd. Wij adviseerden daarbij over de brandveiligheid en bouwfysica van de woningen.

HUIZEN VAN HONDERD JAAR OUD

De Vogelbuurt is een wijk met veel sociale huurwoningen en is voor een deel eigendom van woningcorporatie Rochdale. Omdat het gaat om een beschermd stadsgezicht, mocht er aan de buitenzijde van de woningen weinig veranderd worden. Voor ons lag de uitdaging echter vooral aan de binnenzijde. Sommige huizen zijn meer dan honderd jaar oud en moesten worden aangepast aan de huidige eisen op het gebied van brandveiligheid. Een interessant vraagstuk bij gebouwen van deze leeftijd, bijvoorbeeld als het gaat om de brandveiligheid van aansluitdetails.

ROOKMELDERS EN NIEUWE VOORDEUREN

Op uitnodiging van Rochdale verzorgden we de brandveiligheidsinspectie van de oorspronkelijke woningen en gaven we advies om de punten die nog niet voldeden – bijvoorbeeld de aanwezigheid van rookmelders – op praktische wijze te verbeteren. Ook tijdens het uitvoeringstraject dachten we mee met aannemer Hemubo over de praktische uitvoering. Zo vervingen we alle voordeuren van de woningen. Deze waren meer dan vijftig jaar oud en voldeden niet meer aan de huidige brandveiligheidseisen.

Vogelbuurt, Amsterdam - Adelaarsweg (nieuw versus oud)

VENTILATIE EN GELUIDWERING

Inmiddels hebben de woningen een ware metamorfose ondergaan. Kozijnen en dakkapellen zijn vervangen en teruggebracht naar de originele indeling en kleuren. Ook werden daken geïsoleerd en dakpannen en -goten vernieuwd. Om ervoor te zorgen dat ook het binnenklimaat van de huizen voldoet aan de eisen van deze tijd, adviseerden wij over de ventilatie van de woningen en trappenhuizen, en over de geluidwering van de gevel. Al met al een bijzonder project in een bijzondere, monumentale wijk.

Over Vogelbuurt

Adviseurs (2)

Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Jaco Verschoor
Jaco
Verschoor
Adviseur brandveiligheid