Monique van Bemmelen

Adviseur geluid en trillingen

“Hoe hoger de geluidbelasting, hoe groter de uitdaging en hoe leuker mijn werk wordt.”

Wat doe je bij LBP|SIGHT?

“Ik ben adviseur geluid en trillingen. Verkeerslawaai en de geluidwering van gevels zijn mijn twee belangrijkste specialismen. Het vakgebied verkeerslawaai is heel breed. Ik werk regelmatig aan ruimtelijke-ordeningsprojecten, maar ¬– vanwege mijn bouwkundige achtergrond – ook aan bouwprojecten, zowel transformatie als nieuwbouw. Eigenlijk ben ik dus betrokken bij een project vanaf het bestemmingsplan tot aan de ontwikkeling van een gebouw. In zo’n project verzorg ik de akoestische-rekenmodellen en geef ik de opdrachtgever strategisch advies. Daarnaast treed ik geregeld op als projectleider in multidisciplinaire projecten. Ik stel een team samen en vorm het aanspreekpunt voor de opdrachtgever. Dat deed ik bijvoorbeeld voor een groot project van Rijkswaterstaat, voor het na-isoleren van woningen bij het wijzigen van rijks- of spoorwegen.”

Waarom doe je dat zo graag?

“Ik vind het leuk om in het ‘grijze’ gebied van de geluidwetgeving te werken. Bijvoorbeeld als er sprake is van een hoog geluidbelaste locatie waar je onmogelijk een geluidgevoelig gebouw neer kunt zetten. Samen met de architect, de ontwikkelaar, de gemeente en de opdrachtgever kijk ik hoe we het onmogelijke mogelijk kunnen maken. Creatief denken is daarbij heel belangrijk. Hoe hoger de geluidbelasting, hoe groter de uitdaging en hoe leuker mijn werk wordt. Naast mijn rol als adviseur haal ik veel energie uit het begeleiden en opleiden van collega’s, zowel inhoudelijk als op het gebied van werk-privébalans.”

Hoe ga je te werk?

“Ik omschrijf mezelf graag als een enthousiaste, meedenkende adviseur met een resultaatgerichte instelling. Ik loop niet weg voor situaties die onmogelijk lijken, maar ga aan de slag met een creatieve oplossing. Daarbij luister ik altijd goed naar opdrachtgevers. Verder ben ik me ervan bewust dat je resultaten nooit alleen behaalt. Ik geloof in de kracht van kennis delen en ben niet bang andere experts binnen ons bedrijf te betrekken in projecten.”

Monique van Bemmelen

Monique van Bemmelen