Samen werken aan een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving?
- BezoekadresKelvinbaan 40, 3439 MT Nieuwegein (2e etage)
- PostadresPostbus 1475, 3430 BL Nieuwegein
- Telefoon030-2311377
- E-mailinfo@lbpsight.nl
8 juni 2022
Over de klimaatimpact van biobased bouwmaterialen – zoals hout – lopen de meningen sterk uiteen. Sommige partijen vinden dat biobased materialen en hun CO2-footprint in een gunstiger daglicht staan dan terecht is. Andere partijen zijn van mening dat deze materialen te weinig waardering krijgen, omdat de bestaande levenscyclusanalyses (LCA’s) voor het berekenen van de milieu-impact mogelijk niet goed aansluiten bij deze materialen.
De minerale bouwsector wil meer duidelijkheid krijgen over het Global Warming Potential (GWP) van hout als bouwmateriaal en de klimaatimpact van houtbouw in het algemeen. Een consortium bestaande uit Europese en wereldwijde spelers op het gebied van bouwproducten heeft daarom advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT ingeschakeld voor wetenschappelijk onderzoek.
Het consortium bestaat uit de volgende partijen: het European Concrete Platform (ECP) – bestaande uit de Federation of the European Precast Concrete Industry (BIBM), de European Cement Association (CEMBUREAU), de European Federation of Concrete Admixtures Associations (EFCA) en de European Ready Mixed Concrete Organization (ERMCO) – de European Ceramic Industry Association (Cerame-Unie), de European Autoclaved Aerated Concrete Association (EAACA), de European Calcium Silicate Unit Producers Association (ECSPA), de European Mortar Industry Organisation (EMO), en de Global Cement and Concrete Association (GCCA).
Het onderzoek van het consortium moet helpen om de GWP-vergelijking tussen verschillende bouwmaterialen op Europees niveau te verduidelijken. Ook wil het consortium meer inzicht krijgen in hoe men met tijdelijke opslag van CO2 in bouwmaterialen moet omgaan.
Het onderzoek – genaamd ‘Carbon Accounting for Building Materials: An assessment of Global Warming Potential of biobased construction products’ – bestaat uit een aantal onderdelen die samen een onafhankelijke studie en beoordeling vormen van het GWP van hout als biobased materiaal.
Het onderzoek biedt een overzicht van:
Binnen de context van dit onderzoek is gekeken naar zowel beleid en regelgeving op Europees niveau als op het niveau van geselecteerde EU-lidstaten. Dit om inzicht te geven in de status, bijzonderheden (in termen van wat en wanneer), duidelijkheid en toepasbaarheid van beleid, roadmaps en standaarden.
Het onderzoek belicht veel facetten, maar een aantal belangrijke uitkomsten zijn:
Aangezien het consortium als opdrachtgever van het onderzoek ook een belanghebber is in dit vraagstuk, is er in de onderzoeksopzet extra aandacht besteed aan de borging van de onafhankelijkheid in aanpak en uitvoering. Dit gebeurt door alleen gebruik te maken van openbare, verifieerbare bronnen. Ook maken we gebruik van het wetenschappelijke principe van peerreview. Het conceptrapport wordt daarbij ook gedeeld met partijen buiten de bouwmaterialensector. Daarnaast baseren we het onderzoek op literatuurstudies, analyse van LCA-databases en voorbeeldberekeningen van LCA’s. We hopen dat de inzichten uit dit onderzoek bijdragen aan een open en transparant debat rond materiaalgebruik en hun bijbehorende GWP.
Bekijk het hele onderzoek en de non-technical summary, of bezoek de website van Carbon Accounting for Building Materials voor meer informatie.