High Park Velperweg, Arnhem

Transformatie van ING-kantoorpand naar woningen

Het voormalig hoofdkantoor van ING in Arnhem, gebouwd in 1968, wordt getransformeerd naar hoofdzakelijk woningen. Een mooie aanwinst voor Arnhem omdat dit oude kantoorpand lang leeg heeft gestaan. In opdracht van projectontwikkelaar Borghese Real Estate hebben wij hiervoor op diverse fronten bouwfysische onderzoeken gedaan. Ook dachten we mee, stelden we praktische oplossingen voor en begeleidden we de vergunningsprocedures.

WONEN OP HOOG NIVEAU

Vanaf eind 2015 hebben projectontwikkelaar Borghese Real Estate, architect Powerhouse Company en aannemers Klok Groep en Pleijsier Bouw de handen ineen geslagen om de transformatie te realiseren. High Park is hét nieuwe woningproject in Arnhem aan de Velperweg, naast de wijk Klarendal. Het Kruisgebouw bestaat uit 12 woonlagen met in totaal 281 appartementen. Dit hooggelegen complex biedt een mooi uitzicht over de stad Arnhem. Al vanaf de eerste woonverdieping kijk je  uit over de stad.

High Park Velperweg, Arnhem

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

HIGH PARK

De transformatie bestaat uit drie delen: het oorspronkelijk hoofdgebouw ‘Kruisgebouw’, het ‘Oost-gebouw’ en het ‘West-gebouw’.

  • Kruisgebouw: de bouw is gestart in 2019. Het hele gebouw is daarvoor gestript tot het betonnen casco. Vervolgens voorzien van een nieuwe gevel die voldoet aan de huidige nieuwbouweisen met betrekking tot bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.
  • Oostgebouw: dit deel wordt in een latere fase getransformeerd tot huurappartementen op de verdiepingen en in de plint komen commerciële functies. Voor dit deel is de gevel  en de gebouwschil opgewaardeerd.
  • Westgebouw: in de plint onder het hoofdgebouw komen twee horecapaviljoens en mogelijk een supermarkt. Voor het te slopen West-gebouw komt een nieuwbouw wooncomplex terug met daarin appartementen.

ONZE UITDAGING

Wij hebben voor diverse onderdelen en in diverse fases van de transformatie meegedacht en adviezen uitgebracht. Met name over de vergunningsstrategie en voor bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. We hebben de notitie ‘ruimtelijke motivering’ geschreven voor de benodigde omgevingsvergunning die afwijkt van het bestemmingsplan. We zijn vanaf januari 2016 tot en met de oplevering in de tweede helft van 2020 bij dit project betrokken.

Ecologisch adviesbureau ECOquickscan heeft onder onze regie onderzoek uitgevoerd naar onder meer de aanwezigheid van vleermuizen en een slechtvalk. Onderzoek wees uit dat er ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig was, die in januari 2019 is verleend.

High Park Velperweg, Arnhem

ENERGIELABEL A++

De energievoorziening van High Park wordt duurzaam en toekomstbestendig. Verwarming van woningen en water gebeurt met een warmte-koude-opslaginstallatie, gecombineerd met warmtepompen. Zonnepanelen op het gebouw zorgen voor elektriciteit. Dankzij deze duurzame energielevering en andere voorzieningen krijgt High Park het energielabel A++. Dat betekent: zeer groen en zeer zuinig. Dus ook een lage energierekening voor de toekomstige bewoners.

BIJZONDER EN IMPACTVOL

Het hoofdgebouw is zonder steigers gemaakt. Dat maakt de detaillering complexer omdat je achteraf aan de buitenzijde geen afwerkingen voor wind en waterdichtheid meer kan maken. High Park is een groot en opvallend gebouw met veel impact voor de omgeving en de stad.

Over High Park Velperweg, Arnhem

Adviseurs (2)

Adviseur Sierd Tilma
Sierd
Tilma
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Jos  Wiegman
Jos
Wiegman
Adviseur ruimtelijke ordening