2016 – 2018

Stadswinkel, stadhuis Rotterdam

Renovatie van een rijksmonument in al zijn glorie

Dit jaar is de renovatie van de stadswinkel in het Rotterdams stadhuis afgerond. De grootste uitdaging van de renovatie was om het stadhuis als rijksmonument in alle glorie te herstellen. Tegelijkertijd moest elk onderdeel van de stadswinkel gericht zijn op service; passend bij de wensen van de gebruikers. We adviseerden bij dit project op het gebied van akoestiek, brandveiligheid en bouwfysica.

EEN GROOTSCHALIGE RESTAURATIE VAN STADHUIS ROTTERDAM

Gemeente Rotterdam heeft in 2007 de grootschalige restauratie van het stadhuis in gang gezet. In verschillende projecten wordt het rijksmonument hersteld en toekomstbestendig gemaakt. In 2016 start het project renovatie stadswinkel in het achterhuis van het Stadhuis Rotterdam. De gemeente Rotterdam wil dat óók de stadswinkel de herkenbaarheid van het stadhuis als rijksmonument uitstraalt.

DE STADSWINKEL MET EEN VERNIEUWDE DIENSTVERLENING

De stadswinkel bevindt zich op de begane grond van het stadhuis en heeft een oppervlak van ongeveer 3.000 m2. Dit deel is, net als de rest van het stadhuis, gerestaureerd. Tegelijkertijd sluit het nieuwe ontwerp van de stadswinkel naadloos aan bij de wensen van de gebruiker: er is nu openheid en transparantie, maar de bezoekers hebben ook privacy.

NIEUW GEBRUIK VAN EEN MONUMENTALE RUIMTE

Werken in een monument vraagt aan de ene kant om respect voor het oorspronkelijke ontwerp en het pand. Aan de andere kant wil je het aanpassen aan de eisen van vandaag de dag. Dit vraagt om creatieve ideeën en een positieve kijk. Wat kan wél? Hoe kunnen we de mogelijkheden die er zijn zo optimaal mogelijk benutten?

Wat mooi is, moet mooi blijven. En elke aanpassing moet bijdragen aan de hedendaagse eisen en voldoen aan wetten en regels. We zijn betrokken geweest van de ontwerpfase tot en met de oplevering en de nazorg. Enkele voorbeelden van onze adviezen:

Vergunningen voor een nieuwe indeling
Voor de verbouwing – en nieuwe indeling – waren vergunningen nodig. Dit traject hebben we verzorgd.

Optimaliseren brandscheiding en vluchtroutes
We hebben de bestaande brandscheidingen en vluchtroutes in kaart gebracht en geoptimaliseerd voor de nieuwe indeling en bezetting in de stadswinkel. Ook de brandbeveiligingsinstallaties zijn integraal meegenomen in het nieuwe brandveiligheidsconcept van de stadswinkel.

Een daglichtberekening
Vanuit onze expertise bouwfysica hebben we onder andere de daglichttoetreding beoordeeld en geadviseerd. In de centrale ruimte moet ook middenin voldoende daglicht zijn.

Beperking van galm en ruimteakoestiek
De grote ruimte met hoge gewelven en glazen daklicht vraagt om een oplossing voor een galmeffect. De communicatie tussen de burger en de medewerker van de stadswinkel moet tenslotte zo soepel mogelijk verlopen. Voorbeelden van advies:

  • We hebben al bestaande geluidabsorberende voorzieningen benut en verder geoptimaliseerd.
  • In de aangrenzende ruimte naast de centrale ruimte hebben we een geluidabsorberend stucplafond aangebracht. Het ziet eruit als gewoon stucplafond, maar het heeft een dempende werking.
  • Qua inrichting is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van zacht materiaal.

Over Stadswinkel Rotterdam

Adviseurs (2)

Adviseur Siuhang Chan
Siuhang
Chan
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Michiel Verrips
Michiel
Verrips
Adviseur bouwakoestiek