Merletcollege, Cuijk

Een duurzaam nieuw schoolgebouw

Bij het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van het Merletcollege in Cuijk was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Bijzonder bij dit gebouw van ruim 10.000 m2 is dat het zo installatie-arm mogelijk moest worden. We gaven advies over de akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid van het schoolgebouw.

OP ZOEK NAAR SLIMME DUURZAME OPLOSSINGEN

Om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moesten we voor verschillende onderdelen op zoek naar slimme oplossingen op het gebied van energieprestatie en thermische isolatie. Maar we keken ook naar praktische zaken, zoals brandveiligheid, daglicht, zonwering en akoestiek. Dit resulteerde uiteindelijk in een hoge duurzaamheidsscore met GPR-gebouw.

BIJZONDERE OPLOSSING VOOR DUURZAME VENTILATIE

Voor de leslokalen in het onderwijsgebouw bedachten we een bijzonder ventilatieconcept: passief klimatiseren. Dit houdt in dat er in de warmere maanden natuurlijke ventilatie mogelijk is, door delen in het dak en de gevel te kunnen openen. In de koude maanden, als de verwarming aan staat, wordt er warmte uit de afvoerlucht van de leslokalen hergebruikt.

Door deze oplossing en het ontwerp van het gebouw, kan 80% van de school met een natuurlijke toevoer van buitenlucht geventileerd worden. Een natuurlijke en duurzame oplossing dus. Er is minder capaciteit nodig van mechanische ventilatie. Dit scheelt energie, onderhoud en kosten.

STRENGE BRANDVEILIGHEIDSEISEN BIJ EEN SCHOOLGEBOUW

Voor een onderwijsgebouw gelden strenge eisen op het gebied van brandveiligheid. We controleerden of het ontwerp van het duurzame schoolgebouw voldoet aan al die eisen. We beoordeelden de brandveiligheid in het kader van de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Een goede akoestiek is in een schoolgebouw natuurlijk erg belangrijk. Vooral in de leslokalen en de grote open ruimten die in het ontwerp van de het gebouw voorkomen. We gaven advies over het materiaalgebruik voor de vloeren en plafonds.

GEBRUIK VAN WATER, WIND EN ZON

De ligging van de school is best bijzonder: aan de rivier De Maas. Het Merletcollege is de eerste school in Nederland die gebruik gaat maken van koeling met oppervlaktewater uit de rivier. Daarnaast komen er zonnepanelen die voor duurzame energie zorgen. En de wind helpt mee met de natuurlijke ventilatie van het gebouw.

Over het Merletcollege

Adviseurs (3)

Adviseur Henk Versteeg
Henk
Versteeg
Adviseur bouwfysica, vennoot
Adviseur Bram Kersten
Bram
Kersten
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Michiel Verrips
Michiel
Verrips
Adviseur bouwakoestiek