Samenwerken op z’n best: Bibliotheek Deventer

11-10-2018

Op vrijdag 28 september is de Bibliotheek Deventer geopend. Een gebouw met meerdere bijzondere elementen: het is gebouwd op de kelders van een bankgebouw uit de jaren '60. Daarnaast is het naastgelegen 12e-eeuwse rijksmonument De Proosdij onderdeel van de bibliotheek geworden. En de samenwerking tussen architect, eindgebruiker en LBP|SIGHT? Die liep gesmeerd!

Lees verder

Samenwerken op z’n best: Bibliotheek Deventer
Samenwerken op z’n best: Bibliotheek Deventer
Samenwerken op z’n best: Bibliotheek Deventer
Samenwerken op z’n best: Bibliotheek Deventer

De Bibliotheek Deventer als cultureel centrum

De Bibliotheek Deventer is meer dan een plek waar je in stilte kunt lezen of studeren. Het pand opent zich met grote glazen puien naar de historische binnenstad. Stap je naar binnen? Dan biedt zich een keur aan ruimtes: een open en lichte ontmoetingsruimte, een café-restaurant, een huiskamerbioscoop en een auditorium, leeszalen, een creatieve werkplaats en een dakterras. 

In De Proosdij zijn een stilteruimte en een expositieruimte ingericht. De aangrenzende Proosdijtuin is een groene ontmoetingsplek onder een eeuwenoude beukenboom.

Bijzonderheden in het ontwerp

De bibliotheek past qua omvang en materialen mooi in de historische omgeving. Ramen en puien zorgen voor contact tussen de verschillende ruimtes en met de Deventer binnenstad. Een brede eikenhouten trap brengt je naar de hoger gelegen verdiepingen. 

Opvallend is de speciale gevelbekleding: okerkleurige keramische elementen met een verfijnde verticale belijning. Bij elk element was het uitgangspunt: het moet voldoen aan wetten en regels, maar het moet ook mooi zijn en bijdragen aan het comfort van het gebouw. 

Een unieke manier van samenwerken

LBP|SIGHT is van voorlopig ontwerp tot aan de realisatie betrokken geweest bij het project. Jeroen Vugts en Ingrid van de Cruijs als adviseurs bouwfysica en akoestiek en Annelot Kreulen als adviseur brandveiligheid. Dit ging in samenwerking met architect BiermanHenket. Jeroen: “Er was een heel leuke klik met de architect.” 

Ook was er de constante inmenging van een medewerker van de bibliotheek. Dit is volgens Jeroen Vugts heel bijzonder: “Doordat we weten wat de eindgebruiker belangrijk vindt, krijg je een gedragen ontwerp. We werken echt als een team: we hebben samen gezocht naar praktische oplossingen.” Het resultaat? Het geheel klopt!

Afbeeldingen: BiermanHenket